Grameenphone i sterk vekst

Mobiloperatøren Grameenphone i Bangladesh, hvor Telenor er inne som en omstridt største eier, har passert 15 millioner kunder.

Blomsterhandler Momotaj Begam snakker med en kunde over telefonen i Bangladesh hovedstad Dhaka.

Blomsterhandler Momotaj Begam snakker med en kunde over telefonen i Bangladesh hovedstad Dhaka. Bildet er tatt tidligere da GrameenPhone passerte 10 millioner kunder.

Foto: SHAWKAT KHAN / AFP

Dette tilsvarer en økning på 50 prosent fra de 10 millioner kunder selskapet hadde i november i fjor, skriver Telenor i en melding.

– Da Telenor først gikk inn i Bangladesh var det med et ønske om å tilby mobilkommunikasjon til alle og å bygge ut nettverket i utkantstrøk og i byene samtidig, heter det i meldingen.

Siden lanseringen i mars 1997 har Grameenphone bygget landets største mobilnettverk som består av mer enn 5.000 basestasjoner.

Mobilnettet dekker i dag 98 prosent av landets befolkning.

Siden oppstarten og fram til juni 2007 har Grameenphone investert mer enn 1,4 milliarder dollar i Bangladesh.

 Muhammad Yunus og representanten for Grameen Bank, Ms. Mosammat Taslima Begun mottar Fredsprisen.

Muhammad Yunus og representanten for Grameen Bank, Ms. Mosammat Taslima Begun mottar Fredsprisen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Konfliktfylt

Telenors eierskap er imidlertid omstridt i landet.

Fjorårets fredsprisvinner Muhammad Yunus i Grameen Bank har flere ganger kritisert Telenor for å ha brutt en avtale fra 1996 om at Telenor ikke skulle forbli største eier i selskapet.

Telenor mener på sin side at premissene for denne avtalen ble endret i 2001, da selskapet investerte store beløp for å få Grameenphone på beina igjen. Telenor eier i dag 62 prosent av selskapet.