NRK Meny
Normal

Gazprom dropper Norge

Russiske Gazprom vil utvikle det enorme Shtokman-feltet alene. Hydro og Statoil går dermed glipp av enorme inntekter.

Sjtokman
Foto: NRK

Shtokman-feltet, som ligger langt ute i Barentshavet, er verdens største gassfelt. Både Statoil og Hydro har vært med i kampen om å få en bit av de enorme ressursene som skjuler seg under havbunnen.

Nå har imidlertid Gazprom bestemt seg for å utvikle feltet alene, noe som betyr at de to norske selskapene går glipp av enorme inntekter.

- Russiske Gazprom skal drive utvinningen av det store Stockman-feltet uten å samarbeide med utenlandske selskaper, sier selskapets toppsjef Alexei Miller ifølge den statskontrollerte russiske TV-stasjonen Today television.

Miller skal være av den oppfatning at Gazprom ikke har funnet noen deltakere til utvinningen som tilbød akseptable betingelser.

- Ikke hørt noe

Kursen på Statoil og Hydro-aksjene sank momentant da meldingen om at russerne ikke vil dele Stokman-feltet med utlendinger kom som lyn fra klar himmel mandag ettermiddag.

- Vi har kun sette oppslagene i media og har ikke hørt noe direkte fra Gazprom, sier kommunikasjonsdirektør i Hydro, Cecilie Ditlev Simonsen til NRK.

Statoil ønsker ikke å kommentere opplysningen før de har fått en  redgjørelse fra Gazprom.

I tillegg til Hydro og Statoil har de to amerikanske selskapene Chevron og ConocoPhillips, samt franske Total, vært med i kampen om en kontrakt med Gazprom.

Ifølge Miller vil utenlandske selskaper kunne legge inn anbud på bygging av infrastruktur som trengs i forbindelse med utvinningen av gassfeltet.

- USA får ikke gass

I tillegg til å ville utvinne gassen alene har det russiske selskapet gjort helomvending når det kommer til hvem som skal få kjøpe gassen.

- Det europeiske markedet kommer først for Gazprom, sier det statseide selskapets administrerende direktør Aleksej Miller til russisk TV.

Den opprinnelige planen for Stockman-feltet var å transportere gassen i flytende form til USA.

- Gazprom har tatt en avgjørelse når det gjelder Stockman-feltet. Vi prioriterer gass transportert i rør til det europeiske markedet i stedet for å transportere gass i flytende form, fremholder Miller.