NRK Meny
Normal

Går mørke tider i møte

Det internasjonale pengefondet (IMF) har revurdert sine egne økonomiske spådommer, og de nye fremtidsutsiktene ser ikke spesielt lyse ut.

Børsmegler Patrick Armstrong fortviler etter nok en rød-dag ved New York børsen.
Foto: Richard Drew / AP

For første gang siden Den 2.verdenskrig vil verdens industriland oppleve en langvarig økonomisk tilbakegang.

Ned 0,3 prosent

IMFs forventer nå en nedgang i den økonomiske veksten for disse landene på 0,3 prosent for 2009.

Den globale verdensøkonomien vil samlet sett vokse med 2,2 prosent, et tall som er nedjustert med 0,8 prosent siden oktober.

Mens styresmaktene nå etter beste evne forsøker å mildne den økonomiske krisen så godt de kan, mener IMF at industrilandene vil oppleve sin første økonomiske tilbakegang siden 2.verdenskrig i 2009.

Og i dag kuttet den britiske sentralbanken, Bank of England, renten med 1,5 prosentpoeng, til 3 prosent.

Les også: Kraftig britisk rentekutt

- Markedet er i ferd med å respondere på de ulike politiske tiltakene, men selv med raske gjennomføringer vil finanskrisen være dypere og mer omfattende enn vi kunne forestille oss i oktober, sier IMF i en uttalelse.

Verst i USA

Verst går det utover USA som vil oppleve en konjunkturnedgang på 0,7 prosent, men det går også hardt utover landene i eurosonen. Der vil den økonomiske veksten synke med 0,5 prosent det neste året. Tyskland og Frankrike vil merke den største nedgangen, ifølge IMF, med henholdsvis en negativ vekst på 0,8 og 0,5 prosent.

Les også: Obama overtar et konkursbo

Asia vil ikke bli like hardt rammet som resten av verden og de vil oppleve en vekst på 7,1 prosent. Riktignok 0,6 prosent mindre enn IMFs oktoberspådom, men fortsatt styrer de asiatiske landene, inkludert Kina, klar av resesjonsspøkelset.

Danmark kutter renta

Også nasjonalbanken i Danmark senket styringsrenta i dag. Renta ble satt ned med et halvt prosentpoeng til 5 prosent.

Rentekuttet torsdag skjedde i kjølvannet av at den europeiske sentralbanken ECB kuttet renta med et halvt prosentpoeng til 3,25 prosent.