Det går frem av rapporter som Bondevik-regjeringen valgte å holde hemmelig.

Kjell Magne Bondevik. Scanpix
Rapportene viser at Bondevik-regjeringen både utenfor Mørekysten, like nord for Nordkapp, og på flere blokker lenger sør i Barentshavet, valgte å se bort fra soleklare advarsler fra miljøetatene.
– Jeg er svært glad for at vi nå får full åpenhet. Dette er informasjon som tilhører hele opinionen, og ikke bare politikere, eksperter og byråkrater i lukkede rom, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) til Aftenposten.
Det var i juni i fjor at Bondevik-regjeringen inviterte oljeselskapene til å søke om å få lete etter og utvinne olje og gass på 64 blokker i Norskehavet og Barentshavet.
Før utlysingen ba regjeringen om faglige miljøråd fra Statens forurensningstilsyn (SFT), Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Polarinstituttet.
Fugleliv og korallrev
Både fugleliv og korallrev kan bli ødelagt, forklarte etatene.
Flere av blokkene de advarte mot, ble ikke utlyst, men for 13 av de mest sårbare blokkene, lot regjeringen være å følge advarslene.

Thorhild Widvey (Jon Eeg/Scanpix)
Olje- og energiminister Thorhild Widvey og miljøvernminister Knut Arild Hareide nektet å offentliggjøre rådene de fikk.
Begrunnelsen var at dokumentene var en del av regjeringens indre behandlingsprosess.
De rødgrønne holdt dokumentene fortsatt unntatt offentlighet da den nye regjeringen overtok i fjor høst.
Begrunnelsen var at en avgått regjering skal føle seg trygg på at en ny regjering ikke offentliggjør forgjengerens vurderinger.
Bjørnøy åpner arkiver
Miljøorganisasjonene Bellona og WWF klaget til Sivilombudsmannen, som like før jul ba Miljøverndepartementet vurdere saken en gang til. Det har Bjørnøy gjort, og åpner nå arkivet.
– Offentliggjøringen er en klar markering i forhold til Bondevik-regjeringen som lukket prosessen og hemmeligholdt. Dette er en åpenhetsrevolusjon, sier Bjørnøy.
Hun mener rapportene viser at den forrige regjeringen ga blaffen i miljøadvarsler. Det er viktig å få vite hvilken miljøpolitikk den forrige regjeringen egentlig drev, mener Bjørnøy.
Hun sier at hennes regjering vil ta hensyn til rapportene som en del av vurderingsgrunnlaget når den skal legge fram forvaltningsplanen for Barentshavet som stortingsmelding om noen uker.
Blokkutdeling
Samme dag som Bjørnøy gjør dette, skal olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) tildele blokker til oljeselskapene.
Han skal da bestemme hvilke av de 24 selskapene som har søkt, som skal få utvinningstillatelser på de til sammen 64 utlyste blokkene. Han er ikke forpliktet til å tildele alle de utlyste blokkene.