Full SAS-stans til Danmark

Alle SAS-flyene fra Norge til Danmark er i dag innstilte. Reisende fra Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand blir dermed rammet totalt av den danske SAS-streiken.

SAS-streik
Foto: JOHN MCCONNICO / AP

Det betyr full SAS-stans fra Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand til Kastrup i København.

Det opplyser informasjonssjef i SAS Braathens, Thomas Midteide, til NRK.

I første omgang gjelder alle i praksis alle avganger fram til klokken 1400. Bare en og annen avgang forventes å ta av.

- Dersom streiken i Danmark ikke blir avblåst etter at partene møtes i dag, blir alle avgangene resten av dagen også innstilte, sier informasjonssjefen til NRK.

Midteide understreker at alle andre SAS-avganger fra Norge går som normalt, men påpeker at i og med at SAS-flyene fra Norge til Danmark har dansk kabinpersonale, rammes alle flyvningene til Kastrup.

- Viser svakheten i SAS

Leder av Norsk Kabinforening, Jon Lyng, sa til NRK i går at han ikke vil nekte sine medlemmer å erstatte danske streikende kolleger på langrutene til USA og Asia som og peker på det faktum at det er en ulovlig streik. De interkontinentale rutene har blandet skandinavisk bestening.

Lyng mener streiken viser svakheten i hvordan SAS har organisert seg i nasjonale enheter og hvordan de har delt Skandinavia mellom dem.

- Vi var sterkt imot at SAS Danmark skulle få eneretten til og fra Norge, og at den ikke ble delt, slik København-Stockholm er. Nå ser vi hvor hardt dette rammer, sier Lyng til NRK.

Streiken fortsatt i løse lufta

 De streikende ble onsdag pålagt av arbeidsretten i Danmark å vende tilbake til jobb, skriver Danmarks Radio.

Så skjedde ikke. Personalet har sagt at de ikke kommer til å vende tilbake til jobb før de har fått en avtale de selv er tilfredse med.

SAS-streiken fortsetter inntil videre, og førte til 113 avlyste fly tirsdag og 284 avlyste fly onsdag.

- Vi forventer at de kabinansattes formann får forklart sine medlemmer at de har plikt til å vende tilbake til arbeidet straks, sier administrerende direktør i SAS Danmark Susanne Larsen i en pressemelding.

De kabinansatte protesterer mot et dårlig arbeidsmiljø, og mener de får for lite fri mellom flygningene.

Ingen løsning i sikte

Representanter fra ledelsen i SAS og kabinpersonalet møtes i Arbeidsretten i dag. Streiken kan bli en dyr affære for de ansatte. Kabinforeningen har innrømmet at streiken er ulovlig, og vil koste de streikende 40 kroner i timen. Samtidig får de heller ingen lønn.

For oppdateringer, sjekk Informasjon på SAS Danmarks egne sider  og Hjemmesidene til Kastrup flyplass