Hopp til innhold

Full åpenhet om pengestøtte

Legemiddelindustrien og pasientforeningene har inngått en historisk avtale som skal gi fullt innsyn i industriens pengestøtte til organisasjonene.

Assisterende generalsekretær i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon, Jarl Ovesen

Assisterende generalsekretær i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon, Jarl Ovesen, mener den nye avtalen er historisk.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Gjennom årene har industrien gitt store summer til pasientorganisasjonene, og assisterende generalsekretær Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO), innrømmer at det ikke har vært problemfritt.

- Det er absolutt eksempler på at det har vært uryddige forhold, sier han.

For legemiddelindustrien har brukt mye penger for å få innflytelse i en del pasientorganisasjoner.

I fjor ble det avslørt at forbundslederen i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke hadde en egen reisekonto som ble betalt av et legemiddelfirma.

Les: Legemiddelfirmaer sponser pasienter

Og flere har blitt invitert på reiser, middager og hotellbesøk hvor formålet har vært å påvirke organsiasjonene.

Flere uheldige eksempler

FFO har over 300.000 kronisk syke og funksjonshemmede blant medlemmne, og Ovesen kjenner flere eksempler på uheldig påvirkning.

- Vi har eksempler tilbake i tid på legemiddelfirmaer som har stilt utilbørlige krav i forhold til den støtten de har gitt, og det er dette vi ønsker å rydde opp i, sier Ovesen.

I den nye avtalen forplikter organisasjonene seg til å ha full åpenhet rundt avtaler som inngås. De skal være skriftlige og offentlig tilgjengelig, det skal stå hvor mye penger organisasjonen får og hva pengene skal brukes til.

Det er administrerende direktør Pål Christian Roland i Legemiddelindustriforeningen fornøyd med:

- Vi mener at det er et samarbeid som er naturlig og hensiktsmessig, og som man må sikre at fortsatt kan finne sted, men under ryddige former, sier Roland.

Full åpenhet

Det har også kommet kritikk mot at legemiddelindustrien har samarbeidet tett med noen pasientforeninger for å få godkjent medisiner på blå resept. Også her vil Ovesen nå ha full åpenhet.

- Alle journalister, alle som er opptatt av disse bindingene, skal ha fullt innsyn hvis det er en slik relasjon, sier han.

Men på tross av nye retningslinjer, innrømmer han at foreningene er avhengig av fortsatt pengestøtte fra industrien.

- Problemet til veldig mange pasientorganisasjoner i Norge er at de får stadig flere oppgaver. Det er stadig større krav og forventninger til hva de skal gjøre, og de offentlige tilskuddene og medlemskontigentene strekker ikke til. Derfor er veldig mange avhengige av støtte fra industri og andre for å få hjulene til å gå rundt, sier Ovesen.

Men ingen av partene kan garantere at overtramp heller ikke vil skje i framtida, sier Pål Christian Roland.

- Det er vanskelig å garantere at det ikke vil skje overtramp i fremtiden, men jeg er ganske trygg på at det regelverket som her etableres, er egnet til å forhindre slike uheldige episoder, sier Roland.