NRK Meny
Normal

Fredriksen-selskaper anklages for oljemanipulasjon i USA

Amerikanske myndigheter har igangsatt en stor aksjon mot selskaper som mistenkes for å ha manipulert oljemarkedet, og anklager to John Fredriksen-eide selskap.

John Fredriksen

To av John Fredriksens selskaper anklages for ulovlig handel i USA.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Ifølge Kommisjonen for futurehandel i råvarer (CFTC) samarbeidet tradere i Oklahoma-baserte selskapet Parnon og Arcadia om å kjøpe opp millioner av fat amerikansk råolje, for å påvirke prissettingen.

– Samtidig lider forbrukerne

De de senere dumpet oljen på markedet, skal traderne ha tjent millioner på egne opsjoner. Til nyhetsbyrået Reuters sier Bart Chilton i CFTC at de involverte skal ha tjent 50 millioner dollar.

– Dette er veldig mange penger, og når vi ser hvordan forbrukerne lider når de fyller bensin, må vi rettsforfølge slike saker, sier Chilton.

CFTC vil kreve erstatning på opp til tre ganger så mye som de anklagede klarte å tjene på den ulovlige handlen.

Verdens 72. rikeste mann

Begge selskapene er heleide av datterselskap av Kypros-baserte Farahead Holdings , som er en del av John Fredriksens forretningsimperium .

Fredriksen, som har gjort kypriot av seg, er ifølge tidsskriftet Forbes verdens 72. rikeste mann , med en anslått formue på rundt 60 milliarder kroner.

CFTC tar nå ut sivilt søksmål mot Fredriksen-selskapene, som skal ha tjent minst 280 millioner kroner på den angivelige markedsmanipulasjonen.