Hopp til innhold

Slik ser «det forlatte Amerika» ut

I takt med at USAs økonomiske problemer har økt, har fotografen Matthew Christopher (35) sett flere sider av amerikansk forfall gjennom kameralinsen.

Arbeidet startet for ti år siden, da Christopher begynte med å dokumentere det offentlige sykehussystemets fall. Det utviklet seg så smått til å inkludere også skoler og barnehager.

Samtidig som USAs økonomiske krise har vokst, har også Christophers prosjekt blitt utvidet.

Nå foreviger han det som har vært amerikansk storhet, både i nyere tid og lenger tilbake, det være seg ruinene av infrastruktur, industri, kirker, skoler, teatre, sykehus, fengsler og hoteller.

– Jeg vil forsøke å overføre den respekten og takknemligheten jeg føler for stedene jeg besøker, sier han om bildene.

– Fredelig

– Det beste ved å utforske ruiner, er at det er så fredelig. Jeg kan fokusere på det jeg ser og opplever, i stedet for å sette meg fast i mine egne tanker, sier fotografen.

– Noen ganger kan det være skummelt, særlig hvis bygningsmassen er virkelig ustabil. Det er trolig min største bekymring, sier han.

Vil bevare

Ved årsskiftet hadde USA en gjeld på 92.000 milliarder kroner, noe som tilsvarer nær 24 norske oljefond.

I sin årlige rapport om amerikansk økonomi har Det internasjonale pengefondet (IMF) påpekt at flere forhold i USA er i gradvis bedring - boligprisene stiger, byggeaktiviteten øker, og nye arbeidsplasser skapes.

Samtidig som at landets økonomi kryper sakte oppover igjen, håper fotografen de forlatte stedene vil bli stående som et historisk vitnesbyrd.

– Målet mitt er å forsøke å finne måter å gjøre disse stedene mer tilgjengelige på og å skaffe midler for å kunne vedlikeholde eller restaurere dem, sier Christopher.