Fortsetter å lure boligkjøpere

Like etter at Forbrukerombudet gikk ut mot markedsføringsbrudd i boligannonser, poppet det opp nye, ulovlige lokketilbud på Finn.no.

Lokkepris på Finn.no
Foto: Skjermdump/ faksimile Finn.no

Denne uka tok Forbrukerombudet affære for å ordna opp i den ulovlige markedsføringa av boliger som annonseres på nettet.

Tatt på senga

Flere boliger har den siste tida blitt annonsert med en prisantydning på én krone. Nå har Forbrukerombudet kontakta de aktuelle meklerfirmaene for å få slutt på den ulovlige annonseringa.

Men i dag ligger det likevel flere boliger med altfor lave prisantydninger på Finn.no.

Ida Torgersdotter Øygard i Forbrukerombudet er overrasket over å se at meklerfirmaene ikke har tatt advarselen alvorlig.

- Vi er overrasket over å se at det fremdeles ligger slike annonser ute på markedet. Vi har jo vært veldig tydelig på hvilke regler som gjelder, sier hun.

Øygard forklarer at bransjenormen for markedsføring av boliger inneholder klare bestemmelser når det gjelder bruk av lokkepris, og at alle prisantydninger som er lavere enn det selger er villig til å selge for, er ulovlige.

Markedsføringsbrudd

Ifølge Forbrukerombudet skal prisantydningen ikke settes lavere enn selger faktisk vil selge for. Det er heller ikke lov å sette prisantydningen lavere enn meglers objektive vurdering av verdien.

- De fleste forbrukere vil oppfatte dette som villedende markedsføring. Det er også uheldig for bransjens omdømme, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon på Forbrukerombudets nettsider.

LES: Åpner for privat boligsalg på nett

LES: Boligprisene stiger

Fortsetter å følge med

Prisantydningen skal i tillegg til å angi hvilken pris selgeren vil godta, gi en veiledning for potensielle kjøpere.

Ved å se på prisantydningen skal boligkjøpere kunne orientere seg i de ulike prissjiktene.

Norges Eiendomsmeglerforbund har oppfordret sine medlemmer til å avstå fra denne praksisen, men Forbrukerombudet vil likevel fortsette å følge aktivt med på boligannonser for å sørge for at ikke flere meglere benytter seg av lokkepriser.

- Vil vil registrere alle tilfeller og kontakte meklerfirmaer som ikke holder seg til reglene, sier Øygard.