NRK Meny
Normal

Forlanger oppvask i Norske Skog

Flyttingen av papirproduksjonen fra Union i Skien til Brasil har kostet Norske Skog 875 millioner kroner mer enn beregnet. Nå forlanger storaksjonær Petter Stordalen oppvask.

Norske Skog
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Overskridelsen ble kjent i forbindelse med styremøtet i Norske Skog i går. Det samme styremøtet vedtok å legge ned den ene papirmaskinen på konsernets fabrikk Follum i Hønefoss.

- Vi forstår ikke hva ledelsen driver med. Nå ligger regningen på bordet og noen må ta ansvaret. Hvem tok beslutningene som er i ferd med å koste selskapet milliarder av kroner i en allerede presset situasjon, spør Stordalen.

Har fått konsekvenser

Styreleder i Norske Skog, Kim Wahl, sier at overskridelsene allerede har fått konsekvenser for de ansvarlige.

- Sjefen for prosjektet som også sitter i konsernledelsen, Antonio Dias har allerede sagt opp sin stilling, sier Wahl.

Stordalen mener overskridelsen viser at ledelsen er på villspor når de vil kutte enda mer produksjon i Norge.

- Det er feil å nedlegge lønnsomme fabrikker og produksjonslinjer når de bidrar positivt til konsernet, sier Stordalen.

Redd for Follums fremtid

Det var kun de ansattes representanter som stemte mot stenging av en maskin ved Norske Skog Follum i Hønefoss. Hovedtillitsvalgt ved Follum og styremedlem i Norske skog, Stein Roar Eriksen er skuffet over styrevedtaket.

- Dette er feil medisin for selskapet som ikke vil gi noen positiv effekt på inntjeningen, sier Eriksen.

Tidligere i uken ble det spekulert i at skogeierne ville støtte de ansatte og Petter Stordalen og hans partnere i Unionen. Eriksen er derfor spesielt skuffet over at skogeierne stemte for nedleggelse. Nå frykter han kroken på døren for Follum.

- Dette er kapitalintensiv industri og et sånt driftsresultat på årsbasis vil ikke være tilfredsstillende i et lengre perspektiv, mener Eriksen.

Styreleder i Norske Skog, Kim Wahl, tror ikke at det blir kroken på døren for Follum.

- Vi mener at Follum er fullt drivverdig med to maskiner. Vi har også et biodieselprosjekt som vi vuderer å legge til Follum og som vi tror kan bli veldig interessant, sier han.

Men han fremholder at overkapasiteten på avispapirproduksjon i Europa er så stor at en maskin ved Follum må legges ned. Det er Petter Stordalen sterkt uenig i.

- Man må kutte gjeld, ikke kapasitet, er hans oppskrift.