Vil ha ventetid på forbrukslån

Kristelig Folkeparti vil ha en lov om tvungen betenkningstid for å ta opp forbrukslån.

 

Partiet tror at hvis det må gå en viss tid fra lånet blir gitt til pengene blir utbetalt, vil dette hindre impulskjøp folk egentlig ikke har råd til. Forbrukerminister Karita Bekkemellem sier at hun vil se nærmere på forslaget.

Vil hindre impulskjøp

Hans Olav Syversen, som sitter i Stortingets finanskomité for Krf, sier at han håper betenkningstid vil hindre folk i å gjøre store impulskjøp de egentlig ikke har råd til.

- Vi vil beskytte forbrukerne mot aggressive lånegivere, som gjerne vil dytte på deg lån på 60 sekunder. Vi tenker at man bør få et døgn, og at dette bør gjelde beløp for eksempel i en størrelsesorden fra 20.000 og oppover, sier Syversen til NRK.

Pågående markedsføring

Slik det nå er, annonserer långiverne i avisene med at de gir lån uten sikkerhet. Du finner lokkende tilbud på tekst-tv, og du kan få innvilget lån gjennom SMS. Derfor vil Syvertsen at folk skal bli tvunget til å ta seg tid til å tenke gjennom om de faktisk har råd til å bruke mer penger.

- De som trenger en kreditt for å få seg et nytt kjøleskap skal nok fortsatt få det, mener han.

Gjeldsofferalliansen støtter

Bengt Scheldt i Gjeldsofferalliansen sier at han synes det er en god  idé å tvinge folk til å tenke seg om.

- Lånene blir ofte framstilt som veldig besnærende fra de som skal pushe dem. Vi vet jo at det finnes folk som kan sende lånesøknader fra bassengkanten i syden, og da kan det være greit at selv om man får innvilget lånet, så går det et døgn før man får det, sier han.

Regjeringen ser på saken

Regjeringen arbeider nå med å vurdere om forbrukernes rettigheter er godt nok ivaretatt når det gjelder finansielle tjenester. Forbrukerminister Karita Bekkemellem sier at hun vil se nærmere på forslaget fra KrF.

- Jeg er helt åpen for å se på det, men samtidig skal vi også være oppmerksomme på at vi gjør noen reguleringer i forhold til dine private valg, og det kan godt være at dette er akseptabelt i forhold til det vi oppnår. Men det er jo den avveiningen vi må ta, sier hun til NRK.