Hopp til innhold

Stadig flere tar opp forbrukslån for å dekke egenkapitalkrav ved boligkjøp

Stadig flere nordmenn har begynt å ta opp dyre forbrukslån for å kunne dekke de nye egenkapitalkravene ved boliglån. Inkassobransjen advarer mot trenden.

Boligkjøp, boligannonser

Samtidig som flere nordmenn tar opp forbrukslån for å klare egenkapitalkravet, er antall tvangssalg av eiendom i Norge nå på det høyeste noensinne.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I 2011 ble kravet til egenkapital ved boligkjøp økt fra 10 prosent til 15 prosent fordi politikerne og Finanstilsynet ville få ned nordmenns belåningsgrad og gi både banker og kunder en ekstra sikkerhet hvis boligmarkedet skulle falle.

Omgår innskjerping

Men nå viser det seg at stadig flere boligkjøpere skaffer til veie penger til egenkapitalen ved å ta opp forbrukslån, skriver Dagens Næringsliv.

– Da bankene strammet inn egenkapitalkravet merket vi helt klart en tydelig oppgang i antall forbrukslån i Norge. Jeg ser ikke noen annen årsak til dette smellet enn at folk begynte å bruke forbrukslån som egenkapital, sier Baard Bratsberg, styreleder i Norske inkassobyråers forening.

– Klar sammenheng

Han mener at dette er årsaken til antall tvangssalg av eiendom i Norge nå er på det høyeste noensinne.

I år er det gjennomført 7144 slike tvangssalg, mot 6156 i fjor. Antallet er nesten dobbelt så høyt som i kriseåret 2008.

Tall fra Finanstilsynet som ble lagt fram av inkassobransjen onsdag viste at antall forbrukslån økte med 7,5 prosent fra 2011 til 2012. Foreløpige tall for i år viser en økning på 8,8 prosent fra 2012 til 2013.

Finanstilsynet ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.