Fire Yara-topper tiltalt for korrupsjon

I tillegg til Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger, er de tidligere konserndirektørene Tor Holba, Ken Wallace og Daniel Clauw tiltalt for grov korrupsjon, opplyser Økokrim. Til sammen er fire tiltalt i saken.

Nye tiltaler i Yara-saken

De tre tidligere konserndirektørene Tor Holba, Ken Wallace og Daniel Clauw tiltales for grov korrupsjon, skriver Økokrim i en pressemelding fredag. Tidligere har NRK skrevet at eks-konsernsjef Thorleif Enger er tiltalt.

Tiltalen gjelder to tilfeller av grov korrupsjon. Alle fire er tiltalt for korrupsjonsforholdet i Libya, og tre av dem også for korrupsjonsforholdet i India, heter det i pressemeldingen.

Yara bekrefter overfor NRK at Holba blir permittert på ubestemt tid. Wallace og Clauw jobber ikke lenger for selskapet.

Yara-toppene er tiltalt for å ha forhandlet med libyske myndigheter om å etablere virksomhet i Libya. Økokrim mener de har vært med på bestikkelser til sønnen til oljeministeren i Libya.

Holba ledet forhandlingene i Libya for Yara frem til sluttavtalen ble signert.

– Holba er som alle vet den som brakte denne saken frem i lyset ved å varsle sin ledelse da han fikk nyss om korrupsjon. Hans varsling har medført både intern granskning og senere økokrimetterforskning, sier John Christian Elden, som er Holbas forsvarer til DN.

Advokaten sier at Holba mener han er uskyldig i anklagene.

Wallace, Clauw og Enger er tiltalt for bruk av bestikkelser overfor en høytstående offentlig tjenestemann i India.

Strafferamme på 10 år

Tidligere konsernsjef Thorleif Enger gikk selv ut med nyheten om at Økokrim har tiltalt ham for to tilfeller av grov korrupsjon, for bestikkelser i Libya og India.

Enger har blant annet vært styreleder i Telenor. Forholdene han er tiltalt for har en strafferamme på ti års fengsel.

Politiet mener at det kan bevises at Yara benyttet bestikkelser i forbindelse med Yaras kontraktsforhandlinger i Libya, India og Russland, og kaller saken usedvanlig alvorlig.

Aftenposten: Tidligere finansdirektør slipper tiltale

Økokrim siktet i fjor tidligere konserndirektør Tor Holba og tidligere finansdirektør Hallgeir Storvik for medvirkning til korrupsjon, i tillegg til daværende konsernsjef Enger.

Yaras tidligere finansdirektør har i likhet med de to andre vært siktet siden mai 2012. Men Aftenposten skrev torsdag kveld at det ikke reises tiltale mot Storvik. Han har fortsatt en ledende stilling i konsernet.

Onsdag ble Yara idømt Norgeshistoriens største foretaksstraff da Økokrim ila dem et forelegg på 295 millioner kroner.

Hallgeir Storvik

Siktelsen mot tidligere finansdirektør Hallgeir Storvik i Yara er frafalt ifølge Aftenposten.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Blir trolig permittert

Engers advokat Ellen Holager Andenæs sa torsdag til NRK hun er sikker på at Enger blir frifunnet og mener det ikke finnes bevis for at hennes klient er skyldig i det han er tiltalt for.

Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad sa onsdag til NRK at dersom ansatte i selskapet blir tiltalt, vil de bli permittert inntil saken er endelig avklart i rettssystemet.

Både Tor Holba og Hallgeir Storvik har i dag ledende stillinger i Yara, men fratrådte som konserndirektører etter at det ble kjent at Økokrim siktet dem for medvirkning til korrupsjon.