Hopp til innhold

Flere kommuner under statlig styring

Flere kommuner vil havne på den såkalte ROBEK-lista, og dermed bli satt under statlig administrasjon, mener Kommunenes interesseorganisasjon KS.

Fergen Tresfjord går i rute mellom Molde og Vestnes

Fergen Tresfjord går i rute mellom Molde og Vestnes. Vestnes er en av kommunene som opplever stramme tider.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Høy prisstigning og et godt lønnsoppgjør for kommunene er årsaken til at flere kommuner får strammere økonomi.

ROBEK-lista blir nok lengre, tror administrerende direktør i KS, Olav Ulleren.

- Mange kommuner opplever situasjonen som trang, og enkelte kommuner har problemer med å få hjulene til å gå rundt. Vi frykter at når året er omme, så vil vi se flere kommuner med negative resultat, sier Ulleren.

- Det strammer seg til

Kommune-Norge vil unngå ROBEK-lista. Å havne på den betyr at fylkeskommunen må godkjenne alle lån og budsjett, for eksempel alle utgifter til leie av bygninger.

I 2004 var 118 kommuner på lista, mens 43 kommuner i dag er på Robek-lista. Og flere kan det bli.

- Vi fryktet at det kunne bli en økning, vi snakker om et titall kommuner som sliter og har store problemer og så varierer det selvfølgelig mellom dem. Andre kommuner har det enklere, men generelt er bildet at det strammer seg til, sier Ulleren.

Frykter for julelønna

Vestnes kommune i Møre og Romsdal har fryktet for julelønna til de ansatte i kommunen, og må ta grep for å unngå å havne på lista, sier ordfører Øyvind Uren.

- Vi skal greie det, det er ikke noen fare for det, men vi kan ikke ha det som en sovepute. Vi må derfor ha en grundig gjennomgang som fører til at vi greier å balansere regnskapene våre på sikt, sier Uren.

- Går ut over innbyggerne

Olav Ulleren i KS sier det er innbyggerne det går ut over.

- Det er ikke enkelt for en kommune å stramme inn på aktiviteten over natten. Det vil gå ut over eldreomsorgen, sårttrengende personer og det går ut over viktige ting som har med utdanning å gjøre. I verste fall vil det gå ut over aktiviteten som rammer innbyggerne direkte, sier Ulleren.

Det gjelder også i Vestnes.

- Om det ikke blir nedlegging av skole, så må vi allefall se på omstrukturering av skolene i Vestnes, sier Uren.