Flere blir styrtrike i Russland

Tross finanskrise og nedgangstider steg tallet på dollarmilliardærer i Russland fra 49 i fjor til 77 i år.

Vladimir Lisin

Vladimir Lisin troner på toppen av lista over de rikeste russerne med en formue på 19 milliarder dollar.

Foto: RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev / Scanpix/AP

Ifølge russiske Finance Magazine som har samlet listen over de 500 rikeste russerne, kan 77 personer notere seg en formue verdt minst én milliard dollar, skriver BarentsObserver.com .

Aksjeformuer

Ifølge listen har den samla formuen til de ti øverste navnene på lista steget med 84 prosent til 139 milliarder dollar i 2010. Størsteparten av pengene er investert i aksjer.

På topp av listen finner vi Vladimir Lisin som er hovedaksjonær i stålselskapet Novolipetsk. Lisins formue anslås til å være på om lag 19 milliarder dollar.

På plassen bak følger Mikhail Prokhorov som etter å ha solgt seg ut av Norilsk Nickel sitter igjen med en formue på 17 milliarder dollar.

Veldedighet

Ikke alle rikingene har planer om å velte seg i sin egen formue. Nummer 10 på lista, og den nåværende hovedaksjonæren i Norilsk Nickel Vladimir Potanin varsler at han vil kvitte seg med formuen sin på i underkant av 10 milliarder dollar.

Ifølge amerikanske Financial Times vil Potanin følge i Bill Gates' fotspor og donere formuen sin til veldedighet over en tiårsperiode.

– Jeg ser på det som et veldig riktig steg å gi formuen sin til det beste for samfunnet og ikke til arv, sier Potanin til avisen.