NRK Meny
Normal

Finansuroen innhentet oljefondet

Oljefondet gikk så det suste i årets andre kvartal. Etter 1. juli har de blitt rammet av internasjonal børsuro og gjeldsproblemer.

Direktør Yngve Slyngstad i Oljefondet

Direktør Yngve Slyngstad og Oljefondet fikk en avkastning på 4 milliarder kroner andre kvartal 2011.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Fredag la direktør Yngve Slyngstad frem resultatene for Statens pensjonsfond utland, det såkalte Oljefondet, i årets andre kvartal.

Det er hyggelig lesning.

Ifølge Norges Banks egne tall hadde fondet en verdiøkning på 9 milliarder kroner i årets andre kvartal. Avkastningen var på 4 milliarder.

1. juli i år var fondet på 3 111 milliarder kroner. Fredag falt verdien til under 3 000 milliarder.

- Andre kvartal var reltaivt rolig i andre kvartal, det gjaldt også aksjemarkedene, sa Slyngstad under pressekonferansen.

Han forventer at oljefondet kommer til å følge de bredere markedene.

- Det er to forhold som kommer til å prege oss fremover. Det er utviklingen i aksjemarkedene og utviklingen innen obligasjoner, sa Slyngstad.

– Bra for oss om EU lykkes

I følge Slyngstad har fondet obligasjoner for mer enn 80 milliarder kroner i Italia og Spania.

– 40 prosent av fondet er investert i obligasjoner, og rundt halvparten av dette er i statsobligasjoner. Rundt en fjerdedel av dette igjen er europeiske obligasjoner. Derfor er det i vår interesse at de lykkes i å få orden innen eurosonen, sa Slyngstad.

Til tross for siste tids uroligheter mener han likevel at investeringene i blant annet Italienske og Spanske statsobligasjoner er relativt trygge.

– Vi ser at vi ikke får spesielt godt betalt uansett hvilket land vi investerer i, sa Slyngstad.

Bekymret for fremtiden

På spørsmål om hvordan direktøren for oljefondet ser på muligheten for å nå målet om fire prosents årlig avkastning over tid gitt dagens markedssituasjon, svarer Slyngstad:

– Det er klart vi deler markedets bekymringer, også for andre lands gjeldssituasjon.

Oljefondet tok imidlertid lærdom av finanskrisen i 2008.

– Det betyr at vi er bedre forberedt på nye kriser enn vi var før den krisen gjennom vår eksponering. Uroen nå er imidlertid ikke lik den vi hadde da. Nå er det to store og viktige faktorer som påvirker fremtidig utvikling. Det er veksten i verdensøkonomien og utviklingen i statsgjeld, sier Slyngstad.

– Forventer dårligere tider

Økonomisk kommentator i NRK, Steinar Mediaas, sier politikerne i Norge må belage seg på at Oljefondet har mørkere tider foran seg enn de har lagt bak seg.

– Slyngstad sier vi må regne med årlige svingninger på 400 millioner kroner, påpeker Mediaas.

– Fra 1. juli til dagens pressekonferanse har fondet falt med mer enn 200 milliarder kroner, og jeg ser ikke bort fra at halvparten av fondets avkastning kommer til å forsvinne før nyttår.

Han mener også politikerne har tatt ut for mye fra Oljefondet.

– Politikerne ønsker å ta ut fire prosent i året, men avkastningen er mye lavere enn det politikerne har trodd. Hvis man ser på hele fondets levetid er avkastningen på 2,94 prosent, sier Mediaas.