Finanskrisen gir flere juksere

De økonomiske krisetidene gjør at flere blir fristet til ulovlig innsidehandel og økonomisk juks.

Bjørn Skogstad Aamo
Foto: Karl Hans Johansen / NRK

De siste månedene har både antall konkuser og inkassosaker økt.

Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo sier til NRK at flere privatpersoner og bedrifter i krisetider blir kreative for å unngå tap.

- Erfaringen er at den typen økonomiske problemer som vi har i samfunnet nå gjør at noen forsøker å ta snarveier for å slippe unna, sier Skogstad Aamo.

Flere alvorlige saker

Oslo Børs fikk et ras av varslinger i høst når børsen falt. Tendensen nå er ikke at sakene blir flere, men at de er mer alvorlige, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs.

- Vi ser at det er større omfang bak en del av sakene. Det kan være flere personer, og større beløp enn det vi har vært vant til. Vi har også sterkere mistanke i flere av sakene, sier Olsen.

For et par uker siden skrev nrk.no at finanskrisen gjør at flere vil bruke torpedeoer - kriminelle pengeinnkrevere - til å få inn utestående penger.

Bryter loven for å begrense tapene

Oslo Børs ser en tendens til at flere begår lovbrudd for å begrense tapene sine.

For Kredittilsynets direktør står utfordringene i kø i tiden som kommer. Skogstad Aamo tror at antall saker om ulovlig innsidehandel kan øke i året som kommer.

- Folk som vet om dårlige nyheter forsøker å varsle venner og kjente, for å få dem til å selge aksjer før den dårlige nyheten kommer for å unngå tap på bekostning av andre i markedet, sier Skogstad Aamo.