Hopp til innhold

Finanskrisa gir rekordbonuser

Investeringsbanken Goldman Sachs utbetaler sine største bonuser i sin 140-årige historie.

Aksjekurser
Foto: MARTIN OESER / AFP

Tallene fra andre kvartal av 2009 skal være så imponerende at de ansatte kan vente seg tidenes bonus – og det midt oppi finanskrisa, skriver The Guardian.

Når Goldman Sachs i neste måned legger fram sine tall, ventes det at de dokumenterer at de ligger an til rekordskjema når det gjelder årlige inntekter. De ansatte er i hvert fall varslet om at rekordbonuser er på vei.

Færre om beinet

Årsaken til at dette kan skje midt i finanskrisa, er at det er færre investeringsbanker om beinet på verdensmarkedet. De bankene som fortsatt er i bransjen, kan dermed forsyne seg med en større del av kaka. I tillegg fører mindre konkurranse i markedet til høyere priser, mener analytikere.

Også de europeiske investeringsbankene Barclays Capital og Deutsche Bank, samt amerikanske JP Morgan og Morgan Stanley, er ventet å øke sin profitt.

En annen årsak til at disse bankene gjør det bra, er at det er stor aktivitet i den internasjonale økonomien. De er mellommenn i et marked hvor selskaper og statsøkonomier bevilger milliarder av kroner for å få fart på økonomien igjen.

Kritiseres

Det er ventet at Goldman Sachs kommer til å tjene en formue på å håndtere statlige lån fra Barack Obama – ironisk nok etter at banken tidligere har måttet låne 10 millarder dollar fra den amerikanske stat.

I april sa Goldman Sachs at de ville bruke halvparten av sitt 12,5 milliarder kroner overskudd i første kvartal på bonuser til sine ansatte.

At bankene velger å dele ut feite bonuser i disse tider, vekker reaksjoner. Nettopp bankenes ekstravagante bonussystemer har blitt trukket fram som en av de viktige årsakene til at finanskrisen har fått slike dimensjoner.

- Mer enn noen andre var det investeringsbankene som skapte kultur for høy risiko og enorme bonuser, som igjen førte til at finanssystemet kollapset. Nå er det samme bonussystemet deres tilbake, og de kan igjen cashe inn. Resultatet må bli at vi dyttes utfor stupet igjen, spår den britiske finanspolitikeren Vince Cable overfor The Guardian.