De har Norges mest lønnsomme barter

75 av de ansatte i denne bedriften har registrert barten sin, og til sammen har de samlet inn cirka 100.000 kroner til kampanjen mot prostatakreft.

Movember MoDell

MOVEMBER-STEMNING: Jon Erling Alten, Andreas Haug, Barte-dukka og Mahad Awaleh. Alle er ansatte i Dell og sparer bart for MoDell.

Foto: Henrik Halvorsen Agledal / NRK

– Grasrotengasjementet har vel tatt litt overhånd, ler Andreas Hauge, lagleder for MoDell, Movember-laget til bedriften Dell Computer AS.

Gutta i MoDell har i november samlet inn 100.000 kroner til forskning på prostata og testikkelkreft.

De topper dermed listen over bidrag til Movember-kampanjen.

Det er barten til Mahad Awaleh som har tjent mest av alle på laget. Han har solgt diverse tjenester for å få inn penger til sin bart.

– Jeg har sittet barnevakt mot betaling, bakt, skiftet dekk på bilen også videre også videre, sier Awaleh.

Rekordmange registrerte barter

Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, er mildt sagt imponert over de Dell-ansatte sin innsats.

Hun er begeistret over at så mange som 22.000 nordmenn i år har turt å skaffe seg bart.

– Noen kler bart, andre ikke, så det er med varierende grad av suksess man gjør det. Men man gjør det på tross av det, og man gjør det en hel måned. Jeg tror dette er bare starten, sier Ryel.

Anne Lise Ryel

Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

I fjor ble det registrert 17.000 barter, fire tusen mindre enn i år. Det er altså ny rekord for antall barter i år. Norge er for øvrig blant de beste landene som deltar når det gjelder både barter og innsamlede kroner per innbygger.

Pengene som tjenes inn i løpet av Movember går til forskning på prostatakreft. Og det trengs, mener Ryel.

– I dag klarer vi ikke skille de aggressive fra den mer sovende prostatakreftformen godt nok. Resultatet av det er at vi ofte overbehandler, sier Ryel.

Fjerner ikke barten

I helgen avsluttes altså årets aksjon og dermed forsvinner de fleste av bartene.

Lagleder Hauge har derimot fått noen kroner for å holde barten inn i desember.

– En anonym person har henvendt seg til meg og sagt at barten må bli til mandag, men at jeg får 5000 kroner for det. Det synes jeg er bra betaling for to ekstra dager med bart, sier Hauge.

For mitt vedkommende, så er jeg nygift. Så jeg tror barten ryker ganske fort. Jeg får ikke sett fotball på tv, og får ikke dratt på pub, nei da, jeg bare tuller. Men den ryker, altså. Dessverre.

Dette er det tredje året Movember arrangeres i Norge og for gutta på Dell har aksjonen satt sitt preg på bedriften. De satser allerede mot neste år.

– Det er ikke noen tvil om at dette er tradisjon, og det kommer til å spre seg til mange flere. Til neste år må vi sørge for at alle er med.