NRK Meny
Normal

Fikk beskjed om å ligge unna fusjonen

Regjeringen ba Konkurransetilsynet ligge unna fusjonen mellom Statoil og Hydro. Da tilsynet ga departementet sine vurderinger av virkningene, fikk de beskjed om at vurderingene ikke var nødvendige.

StatoilHydro
Foto: STATROILHYDRO / SCANPIX

Uten at det hittil har vært kjent, har Konkurransetilsynet på eget initiativ vurdert norgeshistoriens største fusjon i forbindelse med EUs konkurransebehandling, skriver Dagens Næringsliv.

Men da tilsynet sendte vurderingene til Fornyings- og administrasjonsdepartementet ble brevet straks unndratt offentlighet.

Dermed får ingen utenforstående vite hva tilsynet mener.

For stor kontroll

Kommunikasjonsdirektør Astrid Tomassen røper likevel overfor Dagens Næringsliv at tilsynet kom med innspill til ting som bør sees nærmere på.

Ifølge nestleder i næringskomiteen på Stortinget, Høyres Børge Brende, er det grunn til å tro at tilsynet mener det er for mye når ett selskap kontrollerer over åtti prosent av opreratøransvaret på norsk sokkel.

- Knebling

Brende synes det er ille at tilsynet nektes å komme med innspillene:

- Dette må jo være bortimot knebling av tilsynet, sier Brende til NRK.

Børge Brende

Børge Brende.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Tilsynet skrev brev til regjeringen, og ga beskjed om at de kunne tenkt seg å sagt noe om fusjonen mellom Statoil og Hydro. De ga også visse føringer, men fikk beskjed om at dette fikk de ikke gå inn i. Det er uakseptabelt, sier Brende.

- Kanskje var regjeringen så redd for hva Konkurransetilsynet kunne komme opp med, at de bare ga beskjeden om at "denne saken får dere ikke gå inn i".