Får dagbøter på 25.000

Statens forurensingstilsyn gir bedriften Alexela Sløvåg i Gulen tvangsbot for uforsvarlig lagring av avfall.

Håkon Ivarson (t.v.) og Bjørn Bjørnstad på inspeksjon hos Alexela i Sløvåg.

SFT på inspeksjon hos Alexela Sløvåg

Foto: Steinar Lote / NRK

Statens forurensingstilsyn (SFT) vil bøtelegge virksomheten fordi det lekker fra flere sekker med slam som stammer fra mottaket til Vest Tank.

Avfallet skulle ha blitt fjernet i går.

Les: - Svært skuffa

- SFT greip inn for seint!

Full krig om farlig Sløvåg-avfall

- Dette avfallet har vi fattet vedtak om tvangsmulkt om, fordi de har en uforsvarlig lagring av avfallet. Fra 16. august vil det påløpe dagbøter på 25.000 per dag, sier avdelingsdirektør Signe Nåmdal i SFT.

- Kan forårsake forurensing

Ved en inspeksjon på bedriften Alexela Sløvåg 9. juli fann SFT ut at ca 1.600 sekker med avvannet slam, som stammer fra Vest Tank sitt mottak, ikke er lagret på en forsvarlig måte. Ifølge bedriften er avfallet ikke fra Vest Tank-ulykken, men SFT påpekte at avfallet kan forårsake forurensing.

- Vi syns det er uheldig at de har lagret dette avfallet så dårlig som de har gjort. Det er det som er hovedinnvendingen vår nå i forhold til dette slammet, sier Nåmdal.

- Vil bli fjernet

Foreløpig har det ikke skjedd noe med avfallet, men advokat for Alexela Sløvåg, Halvdan Melbye, sier at bedriften regner med at det er fjernet før 16. august, slik at dagmulkt ikke blir aktuelt.

- Det er det vi arbeider etter i dag, og det har vi meget god tro på at vi skal klare.

- Hvordan vil bedriften takle å få en tvangsmulkt på 25.000 kroner dagen?

- Jeg har ikke noen kommentar i forhold til bedriftens økonomisk evne, men for oss er det forsåvidt et tankekors at man bruker en tvangsbot som dette i en situasjon der Alexela Sløvåg trenger de pengene de har til å rydde opp.

- Det er ikke noe særlig smart å gi en bot som svekker evnen til å betale for denne. Men det betyr jo ikke at ikke den økonomiske evnen til å betale er der.