Hopp til innhold

Falske firmaer i Sverige svindler nordmenn

Norske småbedrifter svindles av falske selskaper som selger «beskyttelse» av nettadresser.

Falsk firma

SVINDEL: I Malmö kjenner politiet godt til det omtalte firmaet som bedriver svindel. På nettsidene til firmaet står det at de tilbyr en 'trygg' og 'sikker' service i hele Skandinavia.

Foto: Faksimile

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Yvonne Sørensen

Yvonne Sørensen ønsker å advare andre, slik at de ikke blir lurt av svindlerne.

Foto: Privat

– Hei, jeg ringer for å fortelle deg at noen forsøker å kjøpe domenet ditt, lyder den vennlige svenske stemmen i telefonen.

– Men hvis du betaler 1995 kroner, så kan vi beskytte dine rettigheter til domenet ditt før noen andre tar det.

Slik starter en typisk svindelsamtale. Navn på stemme og firma varierer, men gangen i samtalen er det stadig flere nordmenn som kan fortelle om.

Den hyggelige, svenske kvinnen eller mannen opplyser om at noen er i ferd med å registrere et domenenavn på .com, .org eller .net e.l., som inneholder ditt firmanavn. Du får opplyst om at de kan hjelpe deg å forhindre at noen andre tar det, men at du må bestemme deg raskt – helst mens du har dem på telefonen.

– Ikke noe svar da jeg ringte opp igjen

– Jeg synes det var litt spesielt, så jeg spurte om jeg kunne sjekke litt opp i dette før jeg ringte dem opp igjen, forteller Yvonne Sørensen til NRK.

Kragerø-kvinnen driver sitt eget firma, som selger frisørartikler. Som mange andre selvstendig næringsdrivende er hun avhengig av en nettside for å komme i kontakt med kundene. Nettsiden er registrert som et domene – som tilsvarer hennes firmas unike navn på internett.

I motsetning til mange andre nordmenn, insisterte heldigvis Sørensen på at hun ville ringe den «hjelpsomme» svensken opp igjen for å få litt tid til å undersøke litt rundt saken før hun eventuelt slo til på tilbudet.

– Selvfølgelig da jeg ringte opp igjen, så var det ikke noen som svarte, forteller Sørensen.

La ut en advarsel for to år siden

Norid, som vedlikeholder den sentrale databasen for alle norske domenenavn, bekrefter overfor NRK at flere kunder har tatt kontakt med dem etter å ha mottatt telefoner fra Nordic Domain Hosting de siste to åra.

Dette førte til at Norid allerede i fjor valgte å advare kunder om dette firmaet.

– Folk har tatt kontakt med oss, og gjort oss oppmerksomme på dette firmaet og andre som driver på denne måten. Vi synes fremgangsmåten legger et utilbørlig press på kunden, sier Hilde Thunem, daglig leder i Norid.

Thunem har også selv blitt oppringt av firmaet.

– Vi er en del av en selskapsgruppe som heter Uninett, og en svensk kvinne ringte meg og spurte om jeg ville kjøpe domenet uninett.norge.no før noen andre tok det. Jeg henviste bare til vår nettside, sier Thunem.

– Bare fire dager før firmaet ringte hadde jeg vært med på å legge ut en advarsel om dem, sier hun.

– Horribelt

Thunem ber folk tenke seg godt om dersom selgeren vil at du skal bestemme deg for å kjøpe på noen få minutter.

– Det er et dårlig tegn, advarer hun.

– Mange små bedrifter vet ikke nok om hvordan domeneregistrering foregår. Jeg anbefaler å velge en av de offisielle registrene. Da vet du at det er trygt, sier Thunem.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Nordic Hosting Domain gjentatte ganger, uten å få noen svar på våre henvendelser. Ifølge politiet i Sverige er dette ett av mange firmaer som driver med denne type bedrageri. De opererer ifølge politiet under ulike navn.

I Kragerø valgte Yvonne Sørensen å anmelde det svenske firmaet til politiet i Sverige etter å ha blitt kontaktet av en falsk selger for andre gang.

– Jeg synes det er helt horribelt, og bare tanken på at det er mange som tror at de må gjøre dette her.

– Det er mange som tror de mister domenet sitt, dersom de ikke går med på dette, og da gjør de selvfølgelig alt de kan for å beskytte nettsiden sin, slik at den ikke går til noen andre, sier Sørensen.