Normal

Fagforeningene krever norsk sjef

Selv om Stockholm har hovedkontoret og København hovedflyplassen i SAS-systemet, er det Norge som er melkekuen i det kriserammede SAS-systemet. Derfor bør den nye sjefen være en nordmann, mener de store, norske fagforeningene.

SAS-fly
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Nordmenn har bedre råd og flyr mer enn våre naboer. Over 50 prosent av inntektene til SAS-konsernet kommer fra Norge.

Formann Jens Lippestad i SAS' flygerforening mener det bør få konsekvenser når konsernstyret skal finne svenske Mats Janssons etterfølger.

– Det norske markedet er det største i SAS. Jeg tror en norsk sjef hadde vært bra for SAS, blant annet fordi vi har den største konkurrenten til hele SAS basert ut av Norge, sier Lippestad.

– Norge er svær i SAS-sammenheng

Lippestad får full støtte fra ansatterepresentant Asbjørn Wikestad i SAS' konsernstyre. Han påpeker at svenskene har hovedkontoret, mens det er danskene som i hovedsak styrer rutenettet i flyselskapet.

Elisabeth Goffeng

Elisabeth Goffeng i Norsk Kabinforening mener det er på tide med en nordmenn til topps i SAS-ledelsen.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

– Det hadde vært spennende om vi hadde fått en norsk leder i SAS. Norge er jo svær i SAS-sammenheng. Det skyldes også at vi flyr mye mer i Norge enn de gjør i Sverige og Danmark, sier Wikestad.

Også leder Elisabeth Goffeng i Norsk Kabinforening mener det er på tide med en nordmann. Hun mener SAS lider av at danske og svenske interesser går foran Norges.

– Det finnes få nordmenn i den øverste ledelsen, peker hun på.

Hodejeger: Bjørn Kjos er min favoritt

De norske fagforeningene får støtte fra hodejeger Per Erik Henriksen. Dansker og svensker har vekslet på konsernsjefjobben de siste 16 årene, og nå etterlyser hodejegeren friskt blod i SAS.

Bjørn Kjos

Norwegian-sjef Bjørn Kjos har de rette egenskapene for å bli SAS-sjef, mener hodejeger.

Foto: Berit Roald / Scanpix

– Jeg tror man bør lete etter først og fremst andre egenskaper enn forgjengerne har hatt. Resultatene tyder på at det kan være hensiktsmessig med en nordmann denne gangen. Verre enn det har vært de siste årene, kan det jo egentlig ikke bli, sier Henriksen.

Henriksen har selv sin egen favoritt til stillingen som SAS' nye konsernsjef.

– Det er en helt åpenbar, og det er fra den største konkurrenten. Det ville vært spennende å få inn en som kunne ha laget litt rock 'n' roll i det systemet, mener han og viser til Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

– Jeg ville i hvert fall ha tatt den ene telefonen for å sjekke det. Han har den ureddheten jeg har sansen for. Han tør å hoppe i det, noe han til de grader gjorde da Norwegian ble etablert.