Hopp til innhold

«Dårlige» Facebook-venner kan hindre lån

Flere lånefirmaer i USA har begynt å sjekke sosiale medier før de låner ut penger. I Norge er dette et hett tema i deler av bransjen.

Facebook

Dersom en av dine venner ikke betaler regningene sine, kan det bety at du også får problemer, mener firmaer som vurderer din kredittverdighet ut fra hvilke venner du har.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Nettverk av venner i sosiale medier

I et vennenettverk med en eller flere dårlige betalere, kan dette anses som en risikofaktor av långiver.

Foto: Colourbox.com
Frode Berg

Frode Berg er adm.dir. i Bisnode Credit AS.

Foto: Vegard Giskehaug

Dersom en av dine venner ikke betaler regningene sine, kan det i verste fall bety at du også vil få betalingsproblemer.

I USA er praksisen med å sjekke folks profil på sosiale medier i forbindelse med lånesøknader allerede utbredt.

– Dette er noe vi vet skjer i andre deler av verden, men per i dag kjenner jeg ikke til at dette blir gjort i Norge, sier administrerende direktør Frode Berg i forretningsinformasjonsselskapet Bisnode Credit AS.

– Det er mange spennende muligheter som åpner seg med sosiale medier, «big data» og koblinger mellom ulike datakilder. Vi forsker en del på dette for tiden, men foreløpig «kverner» vi mer data enn vi leverer, sier Berg.

– Hvor mange kilder vurderer dere i forbindelse med en kredittsjekk av person eller firma?

– Når det gjelder privatpersoner er det stort sett bare betalingsanmerkninger, inntekt og demografiske data som alder, kjønn og bosted som teller. Men for firmaer er det flere variabler. Der ser vi blant annet også på medieomtale, og vurderer også for tiden hvordan vi kan bruke sosiale medier i dette bildet, sier han.

Hett tema

Han forteller at det er et hett tema i bransjen å krysskoble flere datakilder. Målet er å bli bedre på å forutse hvem som vil få betalingsproblemer og hvem som er interessert i å kjøpe hva.

Bisnode har doblet sin analysestab og forbedret sine analysesystemer det siste året for å bli mer treffsikre.

– Men i Norge gjelder norske regler for personvern og lagring. Det er dermed ikke noen fare for at du mister kreditt og lånemuligheter på grunn av venner med problemer, understreker Berg.

Berg ser ikke bort fra at det er norske aktører som gjør slike koblinger innen egne kundegrupper i dag, men kjenner ikke konkret til det.

Det amerikanske internettbaserte lånefirmaet Lenddo er blant nye selskaper som bygger sin forretningside på nettopp dette. Selskapet vurderer omgangskretsen som del i en analyse om de skal innvilge lån, ifølge CNN.

Venner avgjør

Flere låneinstitusjoner i USA mener at din sosiale omgangskrets kan være en vel så god indikator på om du kommer til å betale gjelda di, som mer tradisjonelle metoder.

Vanlige kredittsjekker som norske banker og andre låneinstitusjoner rutinemessig gjør før de innvilger lån eller kreditt, undersøker bare om du selv er en dårlig betaler. Har du flere anmerkninger, kan du bli nektet lån, kredittkort og kjøp på avbetaling.

230 000 dårlige betalere

Statistikk fra kredittopplysningsselskapet Experian viser at 230 995 nordmenn nå blir betraktet som dårlige betalere. Experians tall er samletall for alle inkassoselskapene i Norge.

– Det vil si at de har én eller flere betalingsanmerkninger, sier Tina Sandnes Rellsve i Experian. Slike anmerkninger får du for eksempel dersom en sak går til inkasso.

Kredittverdigheten avgjøre etter en formel som bygger på data fra en rekke kilder, blant annet likningstall, folkeregister, Brønnøysundregistrene og din inkasso-historie. Ut fra dette blir det laget et tall som angir hvor betalingsdyktig du er.

I Experian kjenner de ikke til at norske firmaer vurderer kundenes kredittverdighet ut fra vennskap på sosiale medier.

Når Lenddo og andre velger å gjøre det på en annen måte, får de også mulighet til å vurdere flere mennesker enn de som allerede er registrert som dårlige betalere.

Inkasso «smitter»

Sidsel Sodefjed Jørgensen

Sidsel Sodefjed Jørgensen i DNB sier at stempelet som dårlig betaler vil forfølge deg så lenge du ikke gjør opp for deg.

Foto: Pressebilde

Lenddo sjekker ikke bare om du er venner med folk de allerede har registrert som dårlige betalere. De sjekker også hvor mye kontakt dere har på sosiale medier, det vil si hvor nært vennskapet er.

Ifølge Lenddo gir dette bedre informasjon om sannsynligheten for at et lån blir tilbakebetalt enn tradisjonelle metoder.

Lånesjef for digitale flater i DNB Sidsel Sodefjed Jørgensen sier til NRK at banken per i dag ikke vurderer kunders sosiale kontaktflate før lån innvilges.

– Men vi har jo hørt at noen andre norske firmaer har begynt å fatte interesse for dette, sier hun.

Dette bekrefter Frode Berg i Bisnode:

– Vi vurderer hele tiden trender og muligheter for å bli bedre til å forutse hvem som kommer til å få betalingsproblemer og hvem som er gode kunder. I en framtid er det mulig at data fra sosiale medier kan brukes på en annen måte. Jeg vil derfor ikke utelukke at en slik utvikling kan komme, selv om det altså ikke skjer i dag. Vi vil uansett alltid forholde oss til lovverket som beskytter privatpersoner i slike tilfeller, understreker Berg.