Få småbedrifter overlever

Kun en tredjedel av nystartede bedrifter finnes fortsatt etter fire år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Opposisjonen krever bedre rammebetingelser for gründere.

youtube, pc, data, skjerm

Illustrasjonsbilde.

Foto: BERTRAND LANGLOIS / AFP

Torbjørn Hansen

Næringspolitisk talsmann Torbjørn Hansen i Høyre.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

- Statistikken viser at mange nyoppstartede bedrifter faller av det første, andre eller tredje året, sier næringspolitisk talsmann i Høyre Torbjørn Hansen.

Krever tilrettelegging

Opposisjonen krever nå at Regjeringen kartlegger hvorfor så mange bedrifter ikke klarer seg, og krever samtidig bedre rammebetingelser.

Små og mellomstore bedrifter står for over 1 million arbeidsplasser, og opposisjonen mener derfor det er viktig å legge til rette for disse bedriftene.

De ønsker at bedrifter skal bruke mer tid på å tjene penger og mindre tid på å rapportere til det offentlige, men fikk ikke gjennomslag for sine forslag i Stortinget i fjor.

Leif Helge Kongshaug

Næringspolitisk talsmann Leif Helge Kongshaug i Venstre.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Uklar årsak

Det fremgår ikke av undersøkelsen hvorfor bedriftene ikke overlever, men flere kilder NRK har snakket med peker på en kombinasjon av rammebetingelsene og kompetansen i bedriftene.

- En gründer har en idé, men har ofte ikke nok kunnskap når han møter markedet og skal produsere ideen han har.

Det er uhyre viktig å ta vare på gründeren og få tilført kompetanse når ideen er utvikla, sier næringspolitisk talsmann Leif Helge Kongshaug i Venstre.

Opposisjonen vil nå at regjeringen finner ut hva som sikrer at små bedrifter overlever oppstartårene, og krever en Stortingsmelding om saken.

- Dette er et område som er nedprioritert i næringspolitikken. Det er altfor lett å kun diskutere de store selskapene, og overse at disse representerer mange store selskaper i totalt omfang, sier Hansen.