Hopp til innhold

Få småbedrifter overlever

Kun en tredjedel av nystartede bedrifter finnes fortsatt etter fire år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Opposisjonen krever bedre rammebetingelser for gründere.

youtube, pc, data, skjerm

Illustrasjonsbilde.

Foto: BERTRAND LANGLOIS / AFP

Torbjørn Hansen

Næringspolitisk talsmann Torbjørn Hansen i Høyre.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

- Statistikken viser at mange nyoppstartede bedrifter faller av det første, andre eller tredje året, sier næringspolitisk talsmann i Høyre Torbjørn Hansen.

Krever tilrettelegging

Opposisjonen krever nå at Regjeringen kartlegger hvorfor så mange bedrifter ikke klarer seg, og krever samtidig bedre rammebetingelser.

Små og mellomstore bedrifter står for over 1 million arbeidsplasser, og opposisjonen mener derfor det er viktig å legge til rette for disse bedriftene.

De ønsker at bedrifter skal bruke mer tid på å tjene penger og mindre tid på å rapportere til det offentlige, men fikk ikke gjennomslag for sine forslag i Stortinget i fjor.

Leif Helge Kongshaug

Næringspolitisk talsmann Leif Helge Kongshaug i Venstre.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Uklar årsak

Det fremgår ikke av undersøkelsen hvorfor bedriftene ikke overlever, men flere kilder NRK har snakket med peker på en kombinasjon av rammebetingelsene og kompetansen i bedriftene.

- En gründer har en idé, men har ofte ikke nok kunnskap når han møter markedet og skal produsere ideen han har.

Det er uhyre viktig å ta vare på gründeren og få tilført kompetanse når ideen er utvikla, sier næringspolitisk talsmann Leif Helge Kongshaug i Venstre.

Opposisjonen vil nå at regjeringen finner ut hva som sikrer at små bedrifter overlever oppstartårene, og krever en Stortingsmelding om saken.

- Dette er et område som er nedprioritert i næringspolitikken. Det er altfor lett å kun diskutere de store selskapene, og overse at disse representerer mange store selskaper i totalt omfang, sier Hansen.