Hopp til innhold

Næringsministeren: – Aldri vært så vanskelig å lage statsbudsjett

Mens Arbeiderpartiet og Høyre kappes om å trå hardest på den økonomiske bremsepedalen, mener Frp at det er greit å øke pengebruken tross uroen i Europa.

Statsråd Trond Giske

Statsråd Trond Giske sier usikkerheten rundt Europas økonomiske framtid får store følger for statsbudsjettet for 2012.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Vi må passe på at vi ikke bruker mer penger enn det økonomien tåler, sier næringsminister Trond Giske (Ap).

– Det er både riktig og nødvendig å nå holde igjen pengebruken, svarer Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner.

Jan tore Sanner

Jan Tore Sanner, Høyre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

De to politiske motstanderne var uvanlig samstemte da de møttes i Politisk Kvarter torsdag morgen.

– Usikker framtid

Ei uke før statsbudsjettet legges fram, er mantraet at gjeldskrisa i Europa setter konkurranseutsatt norsk industri i en vanskelig situasjon. Derfor må norske politikere kutte i offentlig pengebruk for å unngå at krona blir for sterk og renta for høy.

Statsminister Jens Stoltenberg har allerede varslet at krisa i Europa får store følger hva slags budsjett regjeringa legger fram.

– Det betyr helt konkret at vi på flere områder foreslår å bruke mindre penger enn det mange forventer og ønsker seg, sa han da han talte til Arbeiderpartiets landsstyremøte tidligere denne uka.

Jens Stoltenberg holder tale

«Så mye har vi, og så mye får vi igjen». Jens Stoltenberg gjorde sitt beste for å forklare hvorfor statsbudsjettet blir stramt da han talte til landsstyret.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Forberedt på sure miner

Statsministeren er forberedt på mange og høylytte protester når statsbudsjettet legges fram fredag neste uke.

En av dem som kommer til å reagere negativt på de varslede innstammingene er Frps Ulf Lerstein.

Han kjøper ikke tankegangen om at gjeldskrisa i land som Italia og Helles betyr at norske politikere må bruke mindre penger på gode formål.

– Det er lurt å bruke disse nedgangstidene til og faktisk investere i Norge, for eksempel i infrastruktur, sier Lerstein i Politisk Kvarter.

Han påpeker at Statens Pensjonsfond Utland, eller oljefondet som de fleste kaller det, har om lag 3000 milliarder på bok.

– Vi bør bruke noe mer penger på investeringer i Norge, framfor å investere pengene på de urolige børsene rundt om i verden, sier Lerstein.

– Ikke som i 2008

Men Trond Giske er uenig, og sier ingen vet hvordan den økonomiske situasjonen vil utvikle seg.

– Det har aldri vært så vanskelig å lage statsbudsjett, sier han.

– Vi kan potensielt stå overfor ei krise som er mer alvorlig enn den for to år siden, fordi virkemidlene våre nærmest er brukt opp.

Giske mener pengebruken må bremses nå, slik at regjeringa har penger på bok til eventuelle krisepakker dersom det blir nødvendig i framtida.

Men Høyres Jan Tore Sanner sier oppskrifta fra 2008, der ei redningspakke til bankene og økt offentlig pengebruk ble redninga, ikke kommer til å fungere dersom krisa kryper oppover på kontinentet denne gangen.

– Den krisa vi står oppe i nå er vesensforskjellig fra finanskrisa i 2008, det vi opplever nå er ei gjeldskrise og en stagnasjon i veksten, det betyr at vi ikke kan finansiere oss ut av krisa ved å bruke mer penger.