– Verdensøkonomien på sitt mest sårbare siden 2008

Det internasjonale pengefondet (IMF) mener tiden er i ferd med å renne ut for flere europeiske banker, og advarer mot en ny finanskrise av samme størrelse som i 2008.

Demonstrasjon mot offentlige kutt i Spania

Flere land har vært nødt til å innføre strenge sparetiltak. Her demonstrerer lærere i Madrid mot kutt i utdanningsbudsjettet.

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters

Tirsdag kuttet IMF vekstprognosene for både Europa, USA og Japan som følge av gjeldskrisen i eurosonen.

Problemene i EU har kostet europeiske banker 200 milliarder euro siden 2009, skriver BBC.

I sin halvårsrapport på stabiliteten i verdensøkonomien skriver IMF at tiden er i ferd med å renne ut for flere banker, og peker ut flere europeiske banker som de mener trenger umiddelbare økonomiske tilskudd.

«Noen europeiske banker har et akutt behov for å øke kapitalen. Dette er imidlertid ikke alltid mulig i det nåværende markedet,» heter det i rapporten.

– Europa må skjerpe seg

Blanchard

IMFs sjeføkonom Olivier Blanchard.

Foto: SERGIO MORAES / Reuters

IMF mener derfor at Europa bør vurdere å bruke det finansielle stabilitetsfondet til å støtte de svakeste bankene. Fondet er egentlig satt opp for å støtte andre gjeldstyngede land.

Mens Hellas strammer inn beltet for å møte kravene fra EU og IMF, frykter sistnevnte at land som ikke klarer å betjene gjelda si kommer til å gi alvorlige ringvirkninger.

Dersom verdensøkonomien nærmer seg resesjon, kommer bankene til å begynne å spare penger igjen, og dermed øke lånerentene og slutte å låne til hverandre.

– Europa må skjerpe seg. Lederne ligger hele tiden ett skritt bak, sier IMFs sjeføkonom Olivier Blanchard.

Børsfall verden rundt

New York Stock Exchange

Hektisk på New York-børsen onsdag.

Foto: Richard Drew / Ap

Torsdag morgen åpnet børsene i Europa med aksjefall etter deprimerende resultater fra USA og Asia.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt med 2,5 prosent etter få minutters handel, og det samme skjedde i London, Frankfurt og Paris.

Onsdag ble flere storbanker i USA og Italia nedgradert av flere av de store kredittvurderingsbyråene, samtidig som den amerikanske sentralbanken advarte mot vanskelige tider fremover.

Det førte til kraftige fall på børsene i USA og Asia. Dow Jones, Standard & Poor's og Nasdaq falt alle med over to prosent, og i Hongkong sank Hangseng-indeksen med hele fire prosent.