NRK Meny
Normal

Euroen ned, arbeidsledigheten opp

Planlegger du Europa-tur i sommer, kan den bli billigere enn du har regnet med. Verdien av en euro sank til sitt laveste nivå på fire år sammenlignet med dollar i dag.

Euro

Euroen er på sitt laveste på fire år mot den amerikanske dollaren.

Foto: Samuel Kubani / Scanpix/AFP

En euro koster nå 1,2115 dollar.

Ifølge nyhetsbyrået AFP synker verdien på grunn av den store gjelden i eurosonen, og de store underskuddene i statsbudsjettene hos eurolandene.

En annen årsak er at investorer velger det trygge nå etter Israels angrep mot hjelpekonvoien som var på vei til Gaza, ifølge AFP.

I Europa sank aksjekursene kraftig etter at børsene åpnet. Både i Spania og Italia falt kursene over 3 prosent, og CAC-40-indeksen i Paris sank 0,21 prosent.

En av årsakene til nedgangen var påstander om at Den europeiske sentralbanken har anslått at banker i eurosonen må regne med nedskrivninger på til sammen 195 milliarder euro innen utgangen av 2011.

Nedgang på asiabørsene

Det var nedgang på børsene i Tokyo og Hongkong tirsdag, melder NTB.

Den japanske Nikkei-indeksen falt 0,58 prosent til 9.711,83 poeng ved børsslutt, mens Hang Seng-indeksen i Hongkong sank 1,36 prosent til 19.496,95 poeng.

Noe av bakgrunnen for nedgangen i Hongkong var nye tall som viste at industriproduksjonen i Kina sank i mai. Planer om å innføre en ny skatt på forretningseiendom i to kinesiske provinser bidro dessuten til å senke verdien av aksjer i selskaper som driver med eiendomsutvikling.

Rekordhøy arbeidsledighet

Mens euroen synker i verdi, stiger arbeidsledigheten i landene som har den som valuta. Ikke siden 1999 da euroen ble innført, har så mange mennesker vært uten arbeid. Dagens tall viser at 16 millioner er arbeidsledige i eurosonen, mens tallet for hele EU er 23,3 millioner. Det er en økning på henholdsvis 1,3 millioner og 2,4 millioner det siste året.

Tyskland er imidlertid unntaket: der har arbeidsledigheten falt til 7,7 prosent og dermed nådd sitt laveste nivå siden desember 2008.