Normal

EU med makrellforbud mot Island

Skotske fiskere har rast mot islandsk makrelleksport i flere måneder. Nå forbyr EU Island å levere fisken til unionens medlemmer.

Makrell

Islandske fiskere får ikke lenger levere makrell til EU.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Den såkalte makrellkrigen mellom EU og Island har eskalert etter at EU nekter islandske fiskere å levere fisken til unionens medlemmer.

Krangelen har foregått i flere måneder, men forhandlingsklimaet ble betraktelig dårligere da Island nylig øket sine makrellkvoter.

Nå sier EU-kommisjonen at blokkaden mot Island trer i kraft med umiddelbar virkning.

For mye makrell

Problemet er, ifølge EU, at forvaltningen av makrellbestanden i denne delen av Nordsjøen tidligere ble forvaltet av Norge og EU.

I 2008 og 2009 skal den islandske makrellnæringen ha fått et stort oppsving. Derfor innførte islandske myndigheter kvotefangst på makrell for sine fiskere i 2009.

Problemet er at EU mener kvoten til islendingene var for høy. Dermed ble ikke klimaet i forhandlingene noe bedre når Island bestemte seg for å øke kvoten ytterligere fra 2010 til 2011.

Skottlands gull

For skotske fiskere betyr makrellen én av de viktigste inntektskildene. Derfor har de varslet bråk dersom islendingene ikke begrenser fangsten sin.

Samtidig sier Tomas Heidar, den islandske sjefforhandleren, at det er av største viktighet at EU og Island kommer til en snarlig løsning i konflikten.

– Vi mener alle parter bærer ansvaret for å få dette til, sier Heidar til BBC.