NRK Meny

Etterretning bak Windows Vista

Neste uke lanseres Microsofts nye operativsystem, Windows Vista. USAs etterretningstjeneste, NSA, kan ha skaffet seg muligheten til å overvåke alle som bruker Vista.

USA-lansering av Microsoft Vista
Foto: Mark Lennihan / AP

Kilde: The Washington Post-NRK

Artikkelen er flere år gammel.

30. januar lanseres etterfølgeren til Windows XP, Windows Vista på det europeiske markedet. 

Det er nå kjent at det amerikanske byrået for nasjonal sikkerhet, NSA har deltatt i utviklingen av dette systemet. 

Sikkerhetsinstruks

NSA ble offisielt opprettet i 1954 og forble en stor statlig hemmelighet fram til slutten av 1980-tallet. Byrået er spesialister på kryptering og etterretning, og da var det nok en selvfølge at de ble blandet inn da Microsoft skulle utvikle en ny plattform for PC-er verden over.

På sine hjemmesider viser Microsoft smakebiter på Vista, selskapets første nye operativsystem på seks år.

Samtidig innrømmer ledelsen ved Software-konsernet  at amerikanske myndigheter har deltatt i utviklingen av programmet. Men de hevder at NSA kun har vært med på å utarbeide en sikkerhetsinstruks for små og store bedrifter, som forteller hvordan de skal håndtere Vista for at sikkerheten i bedriften skal ivaretas på best mulig måte.

Skaper bekymring

NSA har tidligere samarbeidet med Microsoft for å bedre sikkerheten til ulike dataprogrammer, men det er første gang etterretningsorganisasjonen har deltatt i utviklingen av et nytt program. Men de sier avviser blank at det er snakk om noen form for overvåkning.

- Vi har overhode ikke bygget inn noen overvåkningskanaler. Vår hensikt er å kunne hjelpe til med sikkerhetsspørsmål, sier talsmann for NSA, Tony Sager til Washington Post.

Nyheten skaper likevel bekymring i USA.

- NSA har tidligere forsøkt å endre teknologi for å kunne drive med avlytting, sier Mark Rottenberg som er direktør for informasjonssenteret for private rettigheter for databrukere i Washington.

Enhver e-post

Hans organisasjonen følger nøye med på hva som skjer og mener at amerikanske myndigheter nå kan være i ferd med å skaffe seg muligheten til å lese all e-post som sendes på Microsofts systemer verden over.

Amerikanske myndigheter er Microsofts største kunde, derfor tror Rottenberg at Microsoft vil ha vanskelig for å si nei dersom selskapet fikk bestemte krav fra myndighetene.

NSA er blant annet kjent for avlyttingssystemet Echelon, som gjør dem i stand til å overvåke en hver telefonsamtale i verden.

Byrået skal også ha elektronisk utstyr som gjør dem i stand til å sjekke enhver e-post som sendes.

Frykter overvåkning gjennom Windows Vista (Korrespondent: Tove Bjørgaas)