Hopp til innhold

Etterretning bak Windows Vista

Neste uke lanseres Microsofts nye operativsystem, Windows Vista. USAs etterretningstjeneste, NSA, kan ha skaffet seg muligheten til å overvåke alle som bruker Vista.

USA-lansering av Microsoft Vista
Foto: Mark Lennihan / AP

30. januar lanseres etterfølgeren til Windows XP, Windows Vista på det europeiske markedet. 

Det er nå kjent at det amerikanske byrået for nasjonal sikkerhet, NSA har deltatt i utviklingen av dette systemet. 

Sikkerhetsinstruks

NSA ble offisielt opprettet i 1954 og forble en stor statlig hemmelighet fram til slutten av 1980-tallet. Byrået er spesialister på kryptering og etterretning, og da var det nok en selvfølge at de ble blandet inn da Microsoft skulle utvikle en ny plattform for PC-er verden over.

På sine hjemmesider viser Microsoft smakebiter på Vista, selskapets første nye operativsystem på seks år.

Samtidig innrømmer ledelsen ved Software-konsernet  at amerikanske myndigheter har deltatt i utviklingen av programmet. Men de hevder at NSA kun har vært med på å utarbeide en sikkerhetsinstruks for små og store bedrifter, som forteller hvordan de skal håndtere Vista for at sikkerheten i bedriften skal ivaretas på best mulig måte.

Skaper bekymring

NSA har tidligere samarbeidet med Microsoft for å bedre sikkerheten til ulike dataprogrammer, men det er første gang etterretningsorganisasjonen har deltatt i utviklingen av et nytt program. Men de sier avviser blank at det er snakk om noen form for overvåkning.

- Vi har overhode ikke bygget inn noen overvåkningskanaler. Vår hensikt er å kunne hjelpe til med sikkerhetsspørsmål, sier talsmann for NSA, Tony Sager til Washington Post.

Nyheten skaper likevel bekymring i USA.

- NSA har tidligere forsøkt å endre teknologi for å kunne drive med avlytting, sier Mark Rottenberg som er direktør for informasjonssenteret for private rettigheter for databrukere i Washington.

Enhver e-post

Hans organisasjonen følger nøye med på hva som skjer og mener at amerikanske myndigheter nå kan være i ferd med å skaffe seg muligheten til å lese all e-post som sendes på Microsofts systemer verden over.

Amerikanske myndigheter er Microsofts største kunde, derfor tror Rottenberg at Microsoft vil ha vanskelig for å si nei dersom selskapet fikk bestemte krav fra myndighetene.

NSA er blant annet kjent for avlyttingssystemet Echelon, som gjør dem i stand til å overvåke en hver telefonsamtale i verden.

Byrået skal også ha elektronisk utstyr som gjør dem i stand til å sjekke enhver e-post som sendes.

Frykter overvåkning gjennom Windows Vista (Korrespondent: Tove Bjørgaas)