Streiken avblåst

LO, YS og NHO ble ved 3-tiden natt til mandag enige om årets lønnsoppgjør. Alle får 75 øre ekstra i timen. Dermed unngår Norge storstreik.

Kari Gjesteby

PÅ OVERTID: Riksmekler Kari Gjesteby klarte å forhindre at 17.000 gikk til streik klokka 06 mandag morgen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi har hele tiden vært klar på at årets mellomoppgjør må være økonomisk ansvarlig. Det er den løsningen partene nå har kommet frem til, sier YS-leder Jorunn Berland.

Et forslag til løsning som begge parter kunne anbefale ble lagt fram om lag tre timer på overtid.

– Dette er et ansvarlig og rettferdig resultat, som tar hensyn til arbeidsplassene og bedriftene, som sikrer kjøpekraften og gir lavtlønte et ekstra løft, sier LO-leder Roar Flåthen i en kommentar til NTB.

Diskuterte kroner og øre

LO, YS og NHO ble natt til mandag enige om et generelt tillegg på 75 øre per time til alle. Videre ble det gitt 1,40 kroner per time til alle arbeidstakere omfattet av følgende overenskomster:

Bussbransjeavtalen, Vekteroverenskomsten, Service- og vedlikeholdsoverenskomsten, Teko-overenskomsten, Overenskomsten for Parkeringsselskaper, Jordanoverenskomsten, Renholdsoverenskomsten og Riksavtalen for hotell- og restaurantansatte.

– Et ansvarlig oppgjør

– Dette er et ansvarlig oppgjør som tar hensyn til den konkurranseutsatte industrien, sier YS-leder Jorunn Berland.

– Det har vært spesielt viktig for YS at alle får et generelt tillegg. Vi har også fått en lavlønnsprofil på årets mellomoppgjør, til tross for at det var lite penger å gå på, sier Berland.

Bussbransjeavtalen i Spekter får samme løsning som i NHO.

17.000 ansatte risikerte å gå ut i streik klokka 06.00 mandag morgen. 1.819 av disse er YS-medlemmer og 15.560 LO-medlemmer.

Partene møttes hos riksmekleren klokka 12 søndag.

Ved 23-tida sa riksmeklingsmann Kari Gjesteby til NRK at de «fortsatt hadde en del arbeid igjen», og at det var vanskelig å komme til en løsning.

Hun la også til at partene følte presset for å forhindre en storstreik. Riksmekleren sa hun var forberedt på å bruke natta for å få partene til å bli enige.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skogen Lund og Flåthen

NHO-direktør Kristin Skogen Lund og LO-leder Roar Flåthen kom til enighet i 3-tiden natt til mandag.

Foto: Erik Engen/NRK

Rammen på lønnsoppgjøret er på rundt 3,4 prosent, og ligger dermed under prognosene fra Norges Bank, Finansdepartementet og SSB for årets lønnsvekst.

– Dette er et oppgjør hvor partene leverer, som er fornuftig med hensyn til den økonomiske situasjonen, og som alle andre grupper må forholde seg til. Vi er glad for at vi med bistand fra Riksmekleren har kommet fram til et godt og ansvarlig resultat for norske arbeidstakere og bedrifter sier Flåthen.

NHO tilfredse

– Vi er tilfredse med resultatet og er fornøyd med å ha fått forståelse for behovet for moderasjon. NHO-fellesskapet har i hele prosessen stått samlet bak vår posisjon, det har vært en viktig styrke i forhandlingene, sier NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund til NTB.

– Resultatet vi har kommet fram til i dag er et godt grunnlag for en ytterligere lavere årslønnsvekst i 2013 enn vi har hatt de siste årene. Dette bidrar til et nødvendig taktskifte som er svært viktig for konkurranseevnen til norsk næringsliv, sier NHO-sjefen.

– Konkurransesituasjonen er meget krevende for store deler av norsk næringsliv; både for eksportbedrifter og i hjemmemarkedet. Det moderate lønnstillegget vi nå gir sentralt er et godt grunnlag for at også de lokale oppgjørene blir moderate, sier Skogen Lund.

Reisende på buss, ferje og fly utsatt

En eventuell streik ville ført til at nesten alle Unibuss sine busser i Oslo og Midt-Norge stopper, i tillegg til at flyene på Gardermoen ikke får fylt drivstoff.

Disse kunne også bli rammet:

  • Verft på Vestlandet
  • Bryggebransjen (ølproduksjon ved bryggeriene)
  • Oljebransjen ved forsyningsanleggene Mongstad Base og Vestbase

Sjeldent streik i mellomoppgjør

De ordinære forhandlingene brøt sammen før påske. Bruddet skal ha kommet da LO ikke ville fire på sitt krav om 1 krone ekstra i timen, og 3 kroner til de lavtlønte. NHOs siste tilbud skal ha vært 50 øre i timen i lønnsøkning.

Årets lønnsforhandlinger er et mellomoppgjør. Det betyr at partene i stor grad bare diskuterer lønn og ikke andre prinsipielle forhold.

Mellomoppgjørene går sjelden til mekling og enda sjeldnere til streik. Det er ti år siden Riksmekleren sist måtte bidra til å finne en løsning.

Lønnsoppgjør 2013

Partene i arbeidslivet startet lørdag meklingen hos riksmekleren. Fra venstre: LO-leder Roar Flåthen, NHO-sjef Kristin Skogen Lund (i mønstret bluse), riksmekler Kari Gjesteby og mekler Dag Nafstad.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix