DVD-Jon 18. viktigst på nettet

Jon Lech Johansen, bedre kjent som DVD-Jon, er av magasinet PC World kåret til Internetts 18. viktigste person. Grunnleggerne av Google topper.

Jon Lech Johansen, også kjent som DVD-Jon
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

PC World har kåret de 50 viktigste personene på Internett. Listen består av de som former hva du leser, ser, hører, skriver, selger, kjøper og hvem du blir venn med online.

DVD-Jon Johansen, på 18. plass, havner for eksempel foran de tre lederne i Yahoo på PC Worlds liste.

Saksøkt

Her er PC Worlds bedømmelse av Johansens meritter:

DVD-Jon er den norske hackeren som brøt krypteringen som brukes på DVD-filmer, og han tillot dermed at filmene kunne bli kopiert. Han ga ut dekrypteringsprogrammet DeCSS i 2002, og ble umiddelbart saksøkt i hjemlandet.

Da han til slutt ble frikjent, fortsatte Johansen med å knekke Apples iTunes (flere ganger) mens han arbeidet som software-utvikler i USA. Selv om han ble slått på målstreken med å knekke DVD i HD-format av den anonyme muslix64, forblir Johansen likevel overløperen som de store mediende frykter mest.

Google topper

Ikke overraskende topper de tre lederne av Google PC Worlds liste. Eric Schmidt, Larry Page og Sergej Brin er tilsammen gode for over 33 milliarder dollar etter at Page og Brin startet Google som et prosjekt på Stanford-universitetet i 1998.

Nummer to på listen er Apples administrerende direktør, Steve Jobs, mens nummer tre er Bram Cohen, en av stifterne av BitTorrent.

Jimmy Wales, grunnleggeren av Wikipedia kommer som nummer fem på listen. Grunnleggerne av en annen populær nettside, YouTube, Chad Hurley og Steve Chen, havner som nummer ti.

Uten Bill Gates

Microsoft-grunnlegger Bill Gates er ikke på listen, etter at han abdiserte som selskapets øverste software-arkitekt i fjor. Inn på listen seiler derfor hans arvtager Ray Ozzie på 22. plass.

Jeff Bezos, administrerende direktør i Amazon plasseres på 24. plass, mens Meg Whitman, administrerende direktør i eBay, havner som nummer 28 på listen til PC World.