Hopp til innhold

Draghi skuffer markedene

Børsene faller kraftig etter at ECB ikke varsler konkrete tiltak som løsning på den økonomiske krisen som herjer eurosonen.

ESB-sjef Mario Draghi

Sentralbanksjef Mario Draghi i ECB.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Også Oslo Børs falt kraftig tilbake etter at ECBs pressekonferanse startet 14.30.

LES OGSÅ: - Enorm fallhøyde for Draghi

Det kom ikke noen endelig løsning på eurokrisen fra sentralbanksjef Mario Draghi denne gangen heller.

Verdien av aksjene på børsen i Madrid falt med 5 prosent, mens børsen i Milano falt 3 prosent etter at det var klart at ECB ikke kommer med konkrete tiltak, ifølge AFP.

Sentralbanksjefen sa på dagens pressekonferanse at ECB står klar til å handle, og gjentok budskapet om at sentralbanken ville gjøre alt for å støtte euroen, innenfor eget mandat.

– De høye risikopremiene som knytter seg til frykten for kollaps i eurosonen er uakseptabel. Euroen er irreversibel, sa Draghi.

I samme åndedrag sa sentralbanksjefen at det var meningsløst å plassere finansielle veddemål på at euroen vil fortsette å falle i verdi.

LES OGSÅ: Spår økonomisk krise i 15 år: - Ikke mulig for Norge å gjemme seg

– Vil gjøre det som trengs

Draghi sier i følge Reuters at ECB vil støttekjøpe italienske og spanske statsobligasjoner, men kun dersom de politiske myndighetene i eurosonen vedtar at krisefondene skal gjøre det samme.

De neste ukene skal sentralbanken bruke til å utforme ekstraordinære tiltak.

Han sa at intervensjoner fra sentralbanken tidligst kunne starte i september, etter at land som sliter med høye lånekostnader spør om hjelp fra ECB og samtidig godtar strenge vilkår og overvåkning.

Ifølge Hegnar.no faller imidlertid rentene på spansk og italiensk statsgjeld i kjølvannet av ECBs møte.

- Burde vært mer konkrete

– Det hadde vært ønskelig at ECB hadde vært mer konkrete, men det kan vise seg å bli en god løsning, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til NRK.no.

Han viser til at en løsning slik Draghi i dag skisserer forutsetter at Spania og Italia ber om lån fra krisefondene og underlegger seg betingelsene som ECB setter.

– Men jeg tolker ECB slik at de vil kunne trå til ganske kraftig dersom de kriserammede landene retter seg etter vilkårene fra sentralbanken, sier Juel.

Rørte ikke renta

ECB valgte å holde styringsrenta uendret på 0,75 prosent etter dagens rentemøte.

Markedsaktører har spekulert i om ECB kan komme til å sette styringsrenta negativ for å stimulere markedene.

Men sentralbanksjefen sa at det var uaktuelt nå å sette ned renta nå, og at negativ styringsrente var «ukjent farvann» og dermed risikabelt å gjennomføre.

Tanken om negativ rente er imidlertid ikke ukjent i obligasjonsmarkedene. I det siste har eksempelvis Tyskland betalt negativ rente når landet har lånt penger i obligasjonsmarkedet.

Skapte selv en enorm fallhøyde

Forrige torsdag Draghi uvanlig «høy og mørk».

– Vi er rede til å ta i bruk alle virkemidler for å bevare euroen, og tro meg, det vi planlegger vil være nok, sa Draghi.

Uttalelsen løftet børser over hele verden, spesielt i Sør-Europa. Rentene på spansk statsgjeld har siden falt anslagsvis 1 prosent.

Men fasiten etter dagens møte i ECB er foreløpig at det langt fra er nok.