NRK Meny
Normal

Dømt til fengsel etter drapstrusler på Facebook

En britisk mann er dømt til to års fengsel etter å ha framsatt tilsynelatende umotiverte drapstrusler mot amerikanske skoleelever via sin falske Facebook-profil.

Smarttelefon med Facebook app

Briten truet via Facebook med å ta livet av minst 200 elever ved en skole i USA.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Det var i februar i år at den 24 år gamle briten framsatte truslene om en planlagt massakre på skolen Warren County High i Tennessee i USA.

Trusselmeldingen ble lagt ut på en minneside for 17 år gamle Caitlin Talley som nylig hadde omkommet i en bilulykke, samt på profilen til en 15 år gammel jente.

«Faren min har tre skytevåpen. Jeg har planer om å drepe ham først og dumpe ham i en konteiner. Så kommer jeg kjørende og klarer forhåpentligvis å ta livet av minst 200 før jeg tar mitt eget liv.», skrev mannen på minnesiden.

– Umoden og impulsiv

Meldingen førte til at rundt 3000 skoleelever i Warren county måtte holde seg hjemme fra skolene dagen etter.

Truslene ble fremsatt bare to måneder etter at 20 barn og seks voksne ble skutt og drept ved Sandy Hook barneskole i Newtown i Connecticut.

FBI sporet truslene til Storbritannia, men 24-åringen valgte selv å melde seg for politiet da han skjønte hva han hadde stelt i stand.

Mannen har ikke kunnet forklare hva motivet bak de tilsynelatende spontane truslene skal ha vært, men innrømmer at de både var idiotiske, barnslige og patetiske, ifølge sin forsvarer John Wilkinson.

Wilkinson sier til BBC at en psykiater har vurdert klienten som følelsesmessig umoden og impulsiv.

Vil ta dem som krysser grensen

24-åringen har sittet fengslet siden han ble pågrepet i februar i år. Tirsdag ble han dømt til to års fengsel for truslene.

Etterforskningsleder Ged Noble sier til BBC at mannen aldri utgjorde noen trussel mot skoler i verken USA eller Storbritannia.

– Men vi vil fortsette å ta grep mot alle dem som går over grensen fra ytringsfrihet til å begå forbrytelser, sier Noble.

Den trusseldømte mannen har gått inn og ut av fengsel siden han var 16 år gammel. Han fikk fratrekk fra trusseldommen på grunn av en uforbeholden tilståelse og fordi han har oppgitt at han angrer på det han gjorde.