Hopp til innhold

DNB setter ned boligrenten

Kritikken mot Norges største bank har den siste tiden haglet fra flere hold, etter at toppledelsen fikk ekstra bonus i et år de inviterte til «spleiselag» Nå kutter DNB boliglånsrenta, men avviser å ha gitt etter for presset.

DNB

Konserndirektør Bjørn Erik Næss (fra v.), DNBs konsernsjef Rune Bjerke og Trond Bentestuen har hatt grunn til å glede seg over høye bonuser. Nå kan også DNBs kunder glede seg over billigere boliglån.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi har valgt å sette ned renta til våre boliglånskunder med inntil 0,25 prosentpoeng, sier Trond Bentestuen, sjef for Personmarked i DNB til NRK torsdag ettermiddag.

Bentestuen lover at alle kundene i Norges største bank får kuttet renta. Kuttet på 0,25 prosentpoeng skal gjelde unge mennesker, og de med store lån.

– Men alle får rentereduksjon, sier Bentestuen.

– Hvorfor gjør dere dette nå?

– Det er fordi vi er opptatt av å bevise, til enhver tid, at DNB er en konkurransedyktig bank. Ikke bare på service og tilgjengelighet, men også på pris.

Artikkelen fortsetter under videoen.

DNB kutter boliglånsrenta med 0,25 prosentpoeng, opplyser Trond Bentestuen i DNB.

Bentestuen i DNB avviser at boliglånkuttet har skjedd som en følge av kritikk. FOTO: Tobias Prosch Simonsen.

«Spleiselag»-kritikk

Nyheten om rentekuttet kommer bare noen uker etter at DNB-sjef Rune Bjerke fikk kraftig kritikk for å ha oppfordret til et «spleiselag» i forbindelse med økte kapitalkrav. I et intervju i februar sa Bjerke at myndighetenes krav til egenkapital gjorde at banken ikke kunne sette ned utlånsrenta – til tross for høyt overskudd.

– Det må være et spleiselag. Ansatte må betale, aksjonærer må betale og kunder må betale, fortalte Bjerke til TV2.

Det ble da påpekt at DNB-sjefen selv hadde fått økt sin bonus med nesten en halv million kroner i fjor, til nesten 2,2 millioner kroner. DNB-sjefens totale godtgjørelse i 2013 var 7.683.000 kroner.

NRK har også kunnet melde at hele konsernledelsen fikk en bonusøkning på 7,3 prosent fra 2012 til 2013. Dette er inkludert flere medlemmer som har byttet stilling. Ser man kun på medlemmer som har beholdt sin stilling, var bonusøkningen på hele 31,2 prosent.

Flere påpekte også at DNB-konsernets resultat for 2013 var på 17,5 milliarder kroner. Det er en økning på 3,7 milliarder fra året før.

«Økte renteinntekter, lave utlånstap og god kostnadsstyring er hovedårsakene til den positive resultatutviklingen», opplyser konsernet selv.

– Har ikke blitt skremt

Rune Bjerke

DNBs konsernsjef Rune Bjerke har fått kritikk, etter å ha oppfordret til spleiselag.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Personmarked-sjef Bentestuen avviser at kritikken har påvirket avgjørelsen om rentekutt.

– Har dere blitt skremt til å sette ned renta?

– Absolutt ikke. Jeg følger markedet tett hver eneste dag, og vurderer hele tiden at DNB skal være konkurransedyktige. Jeg vurderer at i dag er det riktig av oss å sette ned renta, fordi vi skal være attraktive for nye og eksisterende kunder.

På spørsmål om hva som er det nye – sammenlignet med noen uker siden – som gjør at banken nå kan sette ned renta, sier Bentestuen at det utelukkende er snakk om et «marked som beveger seg».

– Den siste tiden har flere banker justert sine priser. Vi skal være attraktive på pris, og derfor gjør vi dette nå, sier Bentestuen.

Flere setter ned

En rekke banker, blant disse Storebrand, flere lokale Sparebank 1-filialer, og Sparebank Vest har den siste tiden satt ned renten på boliglån. Torsdag ble det også klart at Nordea, som er landets nest største bank, setter ned utlånsrenten på boliglån med 0,2 prosentpoeng, melder TV2.

Bentestuen sier de nye prisene gjelder fra i morgen, fredag, for nye lån. Han avviser at DNB inntil nå har priset sine lån for høyt.

– Pris er relativt, ut ifra hvordan markedet til enhver tid ser ut. Nå har markedspriser endret seg, og vi følger på for å sikre at vi er konkurransedyktige, sier Bentestuen, og legger til at bankens laveste utlånsrente nå er på 3,45 prosent.

Torsdag ble det også klart at en gjennomsnittlig norsk bolig har blitt nesten fem prosent mer verdt siden nyttår, etter en ny måned med oppgang i boligprisene. Dette ifølge tall fra Eiendomsmeglerforetakens forening

Spådommene om et kraftig fall for boligprisene har dermed fått et nytt skudd for baugen. Bentestuen sier han likevel ikke er bekymret for at rentekuttene vil føre til at man setter for mye fart på boligmarkedet.

– Boligmarkedet har korrigert seg gjennom fjoråret. Det viktigste for meg er å vise at vi er en attraktiv bank, og det er vi med de nye prisene.

Visning av bolig

Nye tall viser at boligmarkedet langt på vei kan friskmeldes. Nå blir det også rimeligere for kunder i Nordea og DNB å låne penger til boligkjøp.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX