NRK Meny
Normal

Disse jobbene ryker

120.000 jobber i privat sektor forsvinner neste år. Se oversikten over de utsatte yrkene her.

Boligprospekter i vindu hos eiendomsmegler
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Om to år er arbeidsløsheten her i landet fem prosent. Det mener meglerhuset i DnB NOR - landets største finanshus. DnB NOR la i dag fram årets første rapport om de makroøkonomiske utsiktene.

DnB NOR mener 120.000 jobber vil forsvinne i privat sektor, mens det vil komme 30.000 nye jobber i offentlig sektor.

Og det er mange bransjer som merker nedturen.

Yrker i bygg og anlegg

Bygg- og anleggsbransjen sliter i kraftig motbakke etter at boliginvesteringer legges på is og færre kjøper nye boliger på grunn av kraftig fall i boligprisene det siste halvannet året. Mange har allerede mistet jobben, etter at entreprenører har slanket arbeidsstokken.

Rørleggere, snekkere, elektrikere og arkitekter er utsatte yrker.

Eiendomsmeglere

Eiendomsmeglerne opplever tøffe tider av samme grunn.

Meglergiganten Notar er den største som har gått overende på grunn av at bankforbindelsen ikke lenger ville gi kreditt. Mange meglere vil miste jobben.

Handel og serviceyrker

Store deler av Handels- og servicenæringen merker at pengene ikke sitter like løst i lommeboka som før. I tillegg rammes mange handelsbedrifter. Både butikkmedarbeidere og ansatte innen lager og distribusjon vil miste jobber.

DnB Nor mener det er gode grunner til å se pessimistisk på den økonomiske utviklingen i tiden som kommer.

Ser mørkt på fremtiden

- Vi har dystre prognoser i den grad at vi tror mange kommer til å miste jobben sin. Vi tror ledigheten stiger til fire prosent i år og fem prosent neste år, sier seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug til NRK.

Bjørn-Erik Orskaug, seniorøkonom i DnB Nor Markets

Seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB Nor Markets tror 90.000 mennesker i Norge mister jobben i løpet av to år.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Orskaug viser til prosessen man på finansspråket kaller gjeldsnedbygging. Bankene skal øke egenkapitalandelen sin, og vil derfor kutte i utlånene.

Spår flere konkurser

I husholdningssektoren er gjeldsnedbyggingen relatert til for eksempel boligformuen. Og husholdningene kommer til å få et behov for å bygge ned gjelden og øke sparingen i forhold til det den var før mener økonomen.

- Men hva med bedriftene da?

- Hvis alle begynner å spare, sier seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug, da faller privatforbruket, etterspørselen faller og konkursratene begynner å stige.

- Så bedriftene kommer til å slite tilsvarende i 2009, avslutter Orskaug.

Også Nav har oppjustert sine arbeidsledighetstall, og venter nå 100.000 arbeidsledige.

Store deler av økonomien rammes

2009 kan bli det første året på 20 år der fastlands-BNP faller fra året før. Omslaget i økonomien kom brått på, etter flere år med sterk vekst.

Mange bransjer sliter nå på grunn av de økonomiske nedgangstidene.

av at kronekursen har svekket seg kraftig mot euro og amerikanske dollar, og dette er dårlig nytt for bedrifter som importerer varer for salg i Norge.

Norske industribedrifter rammes av at etterspørselen faller kraftig internasjonalt. For eksempel har en bilindustri i krise har ført til at flere norske underleverandører av bildeler, f eks bedrifter som Raufoss og Fundo (konkurs), har måttet kutte kraftig.