Hopp til innhold

Disse jobbene er i fare

Det er dystre spådommer for arbeidsledighetstallene. Her er yrkene der arbeiderne går den mest usikre fremtiden i møte.

Servitør
Foto: ELMER MARTINEZ / AFP

Regjeringen oppjusterte i går det antatte ledighetstallet ved årsslutt til rundt 4 prosent, og også LO-leder Roar Flåthen sier at det vil være vesentlig flere som står uten arbeid ved utgangen av året enn ved inngangen.

For krisepakken som regjeringen la frem i går, betyr ikke en sikker jobbfremtid for alle.

Handels- og serviceyrker

I en fersk undersøkelse gjort blant medlemmene i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH), svarer 1 av 4 bedrifter at de planlegger nedbemanninger.

- Vi kommer raskt til å se 20.000-30.000 ansatte som mister jobben bare i varehandelen, sa administrerende direktør i HSH, Vibeke Madsen, til NRK i går.

Fagforbundet Handel og Kontor håper imidlertid at de 6000 nye tiltaksplassene, samt rentenedgangen, vil være med på å holde hjulene i gang.

Bilindustrien

Bilsalget verden over har stupt, og norsk eksportindustri sliter.

De ansatte hos bildelprodusenten Kongsberg Automotive (KA) er blant dem som merker finanskrisen på kroppen, og de er svært skuffet over regjeringens krisepakke.

KA på Hvittingfoss har måttet si opp 25 prosent av de ansatte det siste året, og fremtiden ser ikke umiddelbart mye lysere ut.

I dag ble det klart at TI Automotive i Kongsvinger sier opp 38 ansatte etter sviktende ordretilgang fra bedriftens kunder.

- Det er klart de ansatte er bekymret ettersom det er fjerde gang vi kutter i staben, men vi gjør dette for å sikre de arbeidsplassene som er igjen, sier administrerende direktør Peter Didriksson.

Les: 38 mister jobben

Møbelprodusenter

Møbelindustrien på Møre er i fritt fall etter den internasjonale finanskrisen.

Ekornes eksporterer 95 prosent av det som blir produsert ved Stressless-fabrikken.

- For å ha fyll sysselsetting, må ordrene fra kjøperlandene tilsvare kapasiteten ved fabrikken, og de siste månedene har ikke det vært tilfellet. Derfor har vi også vært nødt til å redusere kapasiteten, sier administrerende direktør Nils-Fredrik Drabløs.

Eiendomsmeglere

Færre har kjøpt nye boliger det siste halvannet året både på grunn av kraftig fall i boligprisene og fordi det er blitt vanskeligere å få lån. Dermed har eiendomsmeglerne opplevd tøffe tider.

Meglergiganten Notar var den største som har gått overende på grunn av at bankforbindelsen ikke lenger ville gi kreditt.

- Det er for tidlig å si noe om vi vil se en bedret situasjon i boligmarkedet, sier informasjonssjef i Eiendomsmeglerforbundet, Roger Nyborg.

- Selv om det rapporteres om noen flere på visningene, har vi fremdeles problemer med at folk ikke får lån. Da hjelper det ikke med lav rente. Vår bransje er avhengig av at bankene gir lån, sier Nyborg.

Mediebransjen

Den internasjonale finanskrisen preger ikke bare overskriftene i mediehusene. Også norske mediebedrifter må kutte i arbeidsstokken.

I desember hadde norske mediebedrifter vedtatt å skjære ned for 1,1 milliarder kroner. Det går ut over flere store medieaktører over hele landet, både for trykt presse og etermedia.

NRK har allerede gjennomført sine kutt. De andre mediehusene skal fram med sparekniven både i 2009 og 2010.

- Det kan bli mer konstaterer BI-forsker Jo Bech-Karlsen i arbeidsnotatet ”Mediekrise? Forsøk på en diagnose og forslag til medisinering”.

Reiseliv

Svak kronekurs og styrking av andre lands valutaer, gjør at Norge har mistet 25 prosent av sin kjøpekraft til å profilere seg i utlandet. Det gjør det vanskeligere for Norge å markedsføre seg som reisemål i utlandet.

Mindre markedsføring, i et land som er lite kjent fra før, kan igjen få konsekvenser for arbeidende i norsk reiselivsnæring. Derfor ba NHO Reiseliv regjeringen om kompensasjon for tapt kjøpekraft i krisepakken.

- Ingen av disse forslagene ble ivaretatt. Vi venter i spenning på endelig tilbakemelding. I den nåværende situasjon er det av stor viktighet å opprettholde trykket på markedsføringen av Norge og norsk reiseliv, sier administrerende direktør Knut Almquist i NHO Reiseliv.

LES: Her er jobbene trygge