NRK Meny
Normal

Dieselavgiften øker med 20 øre

Diesel blir 20 øre dyrere for literen, mens årsavgiften blir differensiert for å stimulere kjøp av miljøvennlig bil. Det skal være en av nyhetene i statsbudsjettet som legges frem fredag.

Volvo S80
Foto: Tor Bergebakken

Påplusningen av dieselavgiften er det Avisenes Nyhetsbyrå som melder om.

I statsbudsjettet for i år ble engangsavgiften for dieselbiler senket, noe som har ført til at sju av ti solgte biler så langt i år går på diesel, mot rundt halvparten året før.

Nå svarer regjeringen altså med å øke avgiften på diesel med 20 øre literen, samtidig som årsavgiften senkes for eiere av miljøvennlige biler.

Flere budsjettsaker

Den ferske olje- og energiministeren Åslaug Haga (Sp) skal kunne skilte med et milliardbeløp til CO2-håndtering ved Kårstø-anlegget, ifølge ANB som også erfarer at budsjettet inneholder 650 millioner kroner mer på fornybar energi.

Men ifølge Vårt Land øker ikke støttesatsen for produksjon av fornybar energi i statsbudsjettet.

Overfor avisen sier Haga at hun ikke vil møte ønsket fra vindkraftbransjens interesseforening Norwea om å øke støttesatsen til 20 øre per produsert kWh vindkraft.

– Nei, det er ikke aktuelt i forhold til statsbudsjettet. Det ligger lengre prosesser bak statsbudsjettet enn som så, sier Haga til Vårt Land.