Hopp til innhold

Nå kommer det endelige skatteoppgjøret

I dag kan de som ikke har fått skatteoppgjøret sitt ennå, få vite om de får baksmell eller penger tilbake på skatten. Onsdag legges nemlig det endelige skatteoppgjøret fram, og det bør du sjekke nøye.

Snyter på skatten
Foto: Karina Jørgensen / NRK

Skatteoppgjøret kommer når skattekontoret har behandlet selvangivelsen din. Årets skatteoppgjør har kommet i fire bolker: 24. juni, 17. august, 14. september, og de aller siste får oppgjøret 19. oktober.

De fleste fikk skatteoppgjøret i juni, men 867.000 nordmenn får først vite det onsdag.

De som får skatteoppgjøret onsdag er personlig næringsdrivende og deres ektefeller, samt lønnstakerer og pensjonister som ikke fikk oppgjør i juni fordi Skatteetaten trengte mer tid til å sjekke selvangivelsen din.

Sjekk selv på internett

For folk flest handler skatteoppgjøret om hvor mye du får igjen på skatten eller skylder staten i restskatt.

I tillegg skal du få vite hvilken inntekt og formue skattemyndighetene har beregnet skatt av, og hvor mye du har betalt inn av skatt gjennom arbeidsgiveren din.

Du kan sjekke den endelige likningen din på Altinn.no. når du logger deg inn med pinkoder, passord til Min ID eller Buypass Smartkort i tillegg til ditt fødselsnummer.

Hva sjekker du?

  • Sjekk følgende:
  • Har du fått riktig skatteklasse?
  • Stemmer den oppgitte inntekten med det du har tjent i fjor?
  • Hvis du har gjort endringer, har dette kommet med?
  • Har du fått fradrag for BSU-sparing?
  • Stemmer formuen og gjeld som er oppgitt, og er det riktig fordelt mellom deg og den du bor sammen med? Sørg for at hus, bil, båter eller andre dyre formuegjenstander du har solgt, ikke er medberegnet i formuen
  • Har du fått alle fradragene som du førte opp i selvangivelsen med?
  • Er ligningsverdien for din bolig og eiendom riktig?
  • Har du betalt skatt i utlandet, så skal dette trekkes fra

Klag hvis du finner feil

Dersom du finner feil i skatteoppgjøret ditt, kan du klage til skatteetaten enten elektronisk med et eget skjema eller i brevform. Husk å begrunne hva som er feil.

Klagefristen er 30. november.

Må du betale restskatt, så har du 3 til 8 uker på deg, avhengig av hvor stort beløp det er snakk om. Hvis det er over 1000 kroner, så kan du få betale inn i to omganger.

Er du så heldig å få penger igjen, får du dette betalt ut i løpet av en til to uker.

Vi betalte over 360 milliarder i skatt

Tall fra skatteetaten viser at vi i Norge betalte over 360 milliarder kroner i skatt i fjor.

Til sammen betalte 3,9 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivere skatt og trygdeavgift for over 360 milliarder kroner i 2010.

Tallene omfatter alle personlig skattytere, både de som fikk skatteoppgjøret i juni, de som fikk skatteoppgjøret i august og september og de som får det nå.

Og får igjen 34,8 milliarder kroner

Oversikten viser også at vel 2,9 millioner skattytere i alt har fått igjen – eller skal få igjen – 34,8 milliarder kroner.

For 741.000 av oss er situasjonen ikke like festlig – til sammen må disse skattyterne betale en restskatt på 16,1 milliarder kroner.

(Saken fortsetter under bildet)

Skattelister i NRK 2009

Skattelistsøk på NRKs nettsider i fjor. Nytt av året er at det blir vanskeligere å sjekke hva naboen eller sjefen tjener fordi pressen ikke har lov til å legge ut søkbare skattelister.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Skattelistene kommer fredag

Fredag 21. oktober offentliggjøres de mye omtalte skattelistene.

I juni vedtok Stortinget å begrense tilgangen. Dermed blir det for første gang i år ikke mulig å søke opp hva naboen tjener på nettaviser, slik man kunne i fjor.

Isteden må du logge seg inn på Skatteetatens sider med MinID for å sjekke hva sjefen eller naboen tjener. Søket er åpent i ett år, og du kan søke opp inntil 500 personer i måenden.

Skatteetaten sporer ikke søkene dine.

Kontroll av skattemyndighetene

Mediene vil få utlevert elektroniske skattelister som før, men ansvarlig redaktør har nå måttet underskrive en skriftlig avtale som regulerer bruken av opplysningene.

Journalistene får altså ikke lov til å gjøre hele massen skatteytere tilgjengelig i søkebare lister, men ellers lage saker som før. Sakene kan du blant annet se på NRK.no.

Skattelistene skal ifølge Stortinget være offentlige fordi samfunnet skal ha mulighet til å drive kontroll med skattemyndighetene og skape diskusjon om økonomiske forhold, blant annet ved å se hva enkeltmennesker og grupper betaler til samfunnet.