
FÅR SÅ DET SMELLER: Skatteutvalget, med Arne Skauge i spissen, må tåle kvass kritikk fra blant annet Arbeiderpartiet og Akademikerne.
- Dette er ikke rettferdig. Det er de med høyest inntekt, som får de største lettelsene.Vi må ha en annen fordeling, der de med lavere inntekt får bedre uttelling, sier Aps finanspolitiker Tore Nordtun.
Han sier det er mange elementer i utvalgets rapport som går i feil retning, men det er også forslag som Ap kan stille seg bak, og som partiet har kjempet for i lengre tid.
- Delingsmodellen er overmoden for revisjon. Det tas ikke så store grep for å redusere forskjellen i skatt på kapital og inntekt, men dette går likevel i Aps retning. Forslaget om 28 prosent skatt på aksjeutbytte er vi også tilhenger av, sier Nordtun til NTB.
Vil finne bedre løsninger
Arbeiderpartiet vil ikke øke den samlede boligbeskatningen, men vil se nærmere på de ulike elementene - eiendomsskatten, skatten på fordelen av å bo i egen bolig og formuesskatten - når utvalgsrapporten kommer til Stortinget til høsten.
- Vi er innstilt på å finne brede løsninger som kan gi et stabilt og forutsigbart skattesystem. Utvalgets rapport bærer preg av tung fagekspertise, nå skal den gjennom en politisk behandling. Det er litt annerledes, sier Nordtun.
SV positivt overrasket
SV støtter Skauge-utvalgets forslag om skatt på aksjeutbytte og økt skatt på eiendom. Men partiet mener at fordelingsprofilen er for dårlig.
- Lettelsen for de høytlønte er for omfattende. Vi er også usikre på om helheten i formuesbeskatningen, inkludert eiendomsskatt og arveavgift, blir god nok. For SV er det svært viktig at skattesystemet bidrar til reell omfordeling, sier finanspolitiker og nestleder i SV, Øystein Djupedal.
Han sier han er imponert over at utvalget har klart å se på
skattesystemet med friske øyne, uten å være bundet av gamle
politiske kjepphester.
- At utbytteskatt og økt skatt på eiendom er fornuftig politikk, kommer ikke som noen overraskelse på oss i SV. Men at en tidligere Høyre-statsråd foreslår dette, er både gledelig og oppsiktsvekkende, sier Djupedal.
Mellomfornøyd Frp
Fremskrittspartiet synes ikke Skauge-utvalget går langt nok i sine reformforslag, men gir utvalget honnør for å ha tatt et skritt i riktig retning.
- Skauge-utvalget skal ha ros for å ha prøvd å endre skattesystemet innenfor en puslete ramme på 10 milliarder kroner. Norge har økonomi til å kutte skatten med mange ganger dette beløpet, sier skattepolitisk talsmann Gjermund Hagesæter.
Han finner det positivt at marginalskatten er redusert til under 50 prosent, men beklager at de lavtlønte ikke får nyte godt av dette. Frp går også imot gjeninnføring av utbytteskatten, og har heller ikke noe til overs for en skjerping av boligskatten. Partiet mener dette er i strid med Sem-erklæringen og avtaler som er inngått i Stortinget.
- Vi ser heller ikke positivt på at særfradraget for alder og uførhet er foreslått fjernet, sier Hagesæter.
Venstre reagerer
Regjeringspartiet Venstre støtter ikke Skauge-utvalgets forslag om å fjerne momsfritaket for bøker og aviser.
- Norge er et av verdens mest avislesende folk, og det er viktig at vi klarer å beholde et mangfold, både i pressen og i kulturlivet. Dette forslaget truer viktige deler av norsk kulturliv, noe vi i kulturpartiet Venstre ikke kan stille oss bak, sier Venstres parlamenteriske leder Trine Skei Grande.
KrF vil ikke godta forslaget om å fjerne skattefritak for gaver. Partiet understreker at lettelser først og fremst må komme til lavtlønte til gode.
NHO er mest fornøyd
Ikke uventet er det landets arbeidsgiver som er er mest fornøyd med Skauge-utvalgets forslag.
- Skauge-utvalgets innstilling inneholder flere positive elementer, men formuesskatten må fjernes helt, skriver Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i en kommentar til forslagene.
NHO er særlig fornøyd med de lettelser i personbeskatningen som er gitt til de høyere inntekter.
- I en kunnskapsøkonomi blir det stadig viktigere for bedriftene å tiltrekke seg kvalifisert arbeidskraft. De foreslåtte lettelser i personbeskatningen vil bidra til dette, mener NHO.
Uakseptabelt
Bedriftsforbundet mener derimot at en videreføring og innstramming av delingsmodellen er helt uakseptabelt.
- Bedriftsforbundet frykter at det foreslåtte systemet med skatt på avkastning ut over normalen vil ta knekken på investeringslysten og redusere produktiviteten i næringslivet, mener forbundets leder, Tom Bolstad.
Handels og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) mener Skauge-utvalget bare har gjort en halv jobb.
Administrerende direktør, Vibeke Hammer, sier den særnorske formuesskatten bør fjernes i sin helhet. Hun mener reduksjonen i toppskatt er et skritt i riktig retning, men det skaper ikke en reell tilnærming mellom skatt på arbeid og kapital, sier Madsen.
Peer Gynt
- Skauge-utvalget skuffer, skriver Akademikerne i en pressemelding. Fremdeles må for mange lønnstakere betale for mye skatt. Utvalget burde foreslått lik skatt på arbeid og kapital, sier leder av Akademikerne, Christl Kvam.
- Tross forslaget fra utvalget må 745.000 nordmenn fortsatt betale toppskatt, sier Kvam som mener hele innstillingen har et Peer Gyntsk preg.
- Den går utenom de store bøygene i stedet for å skjære gjennom der det trengs, sier Akademikernes leder.
- Skivebom
Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon (UHO) sier at innstilingen på flere områder er en ren skivebom.
- De rikeste vinner, og fordelingsvirkningene er urimelige. Vi reagerer kraftig på et skatteforslag som i praksis favoriserer de høyest lønte, men som gir liten eller ingen uttelling for lønnstakere som tjener mindre enn 350.000 kroner, sier UHO-leder Anders Folkestad, og peker på at de høyest lønte får uttelling både i form av lavere toppskatt og redusert formuesskatt.
- De fleste av våre medlemmer får om lag 1000 kroner i
skattelette, men dette tas inn igjen i form av økt boligskatt. Dessuten vil mange av våre medlemmer merke kraftig at en rekke fradragsordninger foreslås opphevet eller innstrammet, sier Folkestad.
Rasende huseiere
Blant de virkelig negative er også Huseiernes Landsforbund og forbundets direktør, Peter Batta.
- Etter mer enn 20 års innbitt kamp for å avvikle skatten på fordelen ved å bo i egen bolig, har vi endelig fått en regjering og et stortingsflertall som vil avvikle boligskatten, sier Batta.
- Da virker det fullstendig komisk når skatteutvalget på en slags uskyldiggjørende måte overlater til politikerne å velge navn på den fremtidige boligskatten, sier huseiernes talsmann, som mener det var en lettelse å høre at finansminister Per-Kristian Foss (H) allerede ved mottakelsen av innstillingen avviste forslaget om økt boligskatt.
- Boligen er en nødvendighet og et gode, ikke et investeringsobjekt, sier Batta.
YS godt fornøyd
En av de få organisasjonene som er fornøyd med Skauge-utvalgets innstilling, er Yrkesorganisasjonenes Landsforbund (YS). Forslagene er godt i samsvar med det YS har stått for i utvalgets referansegruppe, heter det i en kommentar.
Organisasjonen oppfordrer alle til å se helheten i skatteforslagene og ikke la snevre egeninteresser sette dagsorden for debatten. YS mener utvalget langt på vei har lyktes med å beskatte lønnsinntekter mindre og kapital- og eierinntekter mer.
YS forsvarer også den nye eiendomsskatten fordi den vil ramme de dyreste boligene og fritidseiendommene hardest. Å oppheve fradragsretten for fagforeningskontingent vil YS derimot ikke være med på.