Hopp til innhold

Dell flytter hovedfabrikken

Den amerikanske datagiganten Dell stenger sin hovedfabrikk i Irland.

Dataprodusenten Dells hovedfabrikk i Raheen i Irland
Foto: Niall Carson / AP

Produksjonen flyttes til Polen, og 1900 av 3000 ansatte mister jobben.

Irland mister dermed deler av sin største eksportbedrift.

Avgjørelsen er en del av en nedskjæringsplan på tre milliarder dollar. Også i fjor måtte selskapet kutte stillinger. 8000 ansatte måtte gå i kampen for å vinne tilbake markedsandeler fra konkurrenten Hewlett-Packard.

Også den kinesiske dataprodusenten Lenovo varsler nedskjæringer. Der må 2500 av arbeidsstokken gå.

Nedskjæringene i Dell er en del av en spareplan på 3 milliarder dollar som ble vedatt i fjor.

- Det er en vanskelig avgjørelse,men det er den riktige for å gjøre Dell mer konkurransedyktig, sier Sean Corkery, som er nestkommanderende for aktivitetene i Europa, Midtøsten og Afrika.

Flyttingen til Polen begrunnes med lavere lønninger der.

Det irske eventyreet

Dells beslutning er langt fra godt nytt for de irske styresmaktene. Irland har hatt en enorm økonomisk vekst de siden 25 årene, og fikk kallenavnet "Celtic Tiger".

Irland la til rette for gunstige konkurranseordninger, blant annet for IT-bedrifter og annen ny teknologi - som har gjort underverker for det en gang så fattige landet. I tillegg utgjorde lave lønninger et stort konkurransefortrinn. Nå taper de altså mot Polen.

Myndighetene har måttet melde om resesjon i økonomien for første gang siden 1983. Irland var det første eurolandet som skled inn i slik stillstnad.

En professor i internasjonal finansiell økonomi og utvikling ved Trinity College i Dublin, Patrick Honohan, mener at det allerde i år 2000 var tegn til at det økonomiske eventyret gikk mot slutten.

Han peker på at lønningene har vokst i takt med velstandsutviklingen, og at høye lønninger har ødelagt fortrinnet landet lenge hadde. Han mener også at økte offentlige utgifter og skattereduksjoner har vært mer enn økonomien har tålt.

Også andre har spådd det samme. The Economist Intelligence Unit (EIU) mener problemene for Irland vil vare gjennom hele 2009, før det lysner i 2010.

Når så bedriftene som har vært fundamentet til den økonomiske utvklingen flagger ut, skaper det ytterligere hodepine for myndighetene.

Arbeidsløsheten spås til å nå 10 prosent i løpet av året. I tredje kvartal i fjor var den på 6,3 prosent. Det er det høyeste nivået på 10 år.