Hopp til innhold

Deler Aker Solutions i tre deler

Kjell Inge Røkkes Aker eier 40 prosent av Aker Solutions sammen med staten og svenske Wallenberg. Nå skal selskapet splittes og deles i tre. - Vi er godt kjent med planene, sier næringsminister Trond Giske.

Kjell Inge Røkke

Kjell Inge Røkkes selskap Aker er største eier i Aker Solutions.

Foto: Odd Iversen / NRK

Aker Solutions melder om planene i en børsmelding i anledning selskapets kapitalmarkedsdag i Oslo.

Den største delen av selskapet, oljeservice, skal etter planen danne grunnlaget for nye Aker Solutions. Gjennom en såkalt fisjon (splitting) skal to nye selskaper dannes. Det ene innenfor ingeniørtjenester, og det andre innen forretningsområdet constructions.

Målet er at oppsplittingen skal gjøre at selskapene hver for seg vokser raskere enn de har gjort samlet.

- Vi må være mer fokusert, mer fleksible og mer transparente for å vokse raskere og møte kundenes behov, sier styreleder Øyvind Eriksen i Aker Solutions i en pressemelding.

LES OGSÅ: Aker-jubel i Verdal

Full jubel først, deretter lunkent

Rett etter at nyheten om oppsplittingen ble kjent spratt aksjekursen i selskapet opp 3,8 prosent i følge Aftenposten . Men 10.30 har jubelen stilnet, og Aker Solutions-aksjen stiger 0,6 prosent, mot 0,2 prosent for hovedindeksen.

Og hos Norsk Industri mener man at Aker Solutions gjør det riktige ved å splitte selskapet.

- Mye tyder på at det både er klokt og framtidsrettet å splitte opp Aker Solutions i tre selskaper, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri

Lier-Hansen sier i en pressemelding at det aldri er feil å satse på kjernevirksomheten.

Hovedkontorene til Aker Solutions og Aker Contractors skal forbli i Norge.

Røkke og staten

Hovedeier i Aker Solutions er Aker Holding AS, som staten eier 30 prosent av. Kjell Inge Røkkes Aker ASA eier 2/3 av selskapet, mens Wallenberg-selskapet Investor og Saab eier resten.

Det ble bråk av dimensjoner fredag før påske i fjor da det ble kjent at Aker hadde solgt eiendeler for flere milliarder kroner til Aker Solutions. Årsaken var at flere mente at prisen var for høy, og at næringsdepartementet som medeier ikke var tilstrekkelig informert.

Saken ble håndtert av daværende næringsminister Sylvia Brustad, som senere fikk et mistillitsforslag mot seg i Stortinget for sin befatning med saken.

LES OGSÅ: Aker-saken steg for steg

Men denne gangen har Aker Solutions snakket med flere eiere, i følge selskapet.

- Vi har lyttet til tilbakemeldingene fra kunder og investorer, og analysert hvordan vi skal posisjonere oss for å oppfylle deres forventninger, sier styreleder Øyvind Eriksen, i børsmeldingen.

Giske informert på forhånd

Og denne gangen er staten velinformert, i følge næringsminister Trond Giske.

- Vi er informert om at Aker Solutions arbeider med å finne en struktur som synliggjør og videreutvikler verdier i selskapet. Vi er godt kjent med at styret i denne sammenhengen legger opp til å styrke selskapets kjerneaktiviteter gjennom å opprette tre separate selskaper, skriver Giske i en e-post til NRK.

I følge næringsministeren ønsker staten å bidra til en positiv utvikling for Aker Solutions.

- På vanlig måte vil dette forelegges generalforsamling, og vi vil som eier i Aker Holding, ta stilling til forslagene som legges frem der, sier Giske.