De rike blir rikere

De rike tjener 40 ganger så mye som vanlige folk. Ikke siden de harde 30-åra har forskjellen vært så stor.

Petter Stordalen og Stein Erik Hagen

Petter Stordalen og Stein Erik Hagen er blant landets aller rikeste, og begge holder en høy profil i media. Ingen av dem er kjent for en nøysom livstil

Foto: Cornelius Poppe/ Johan B. Sættem / Scanpix

– Det skjedde et kraftig skift på 80-tallet, sier SSB forsker Rolf Aaberge, og trekker fingeren langs en graf som går bratt oppover.

Ikke for gjennomsnittsnordmannen, men for de 4000 rikeste her i landet. De som tjente mye – tjener mye mer nå.

Les også: Så mye tapte de rikeste

Les også: Finansmell for landes rikeste

Les også: Skatteoppgjøret kommer neste uke

Frem til 80 tallet ble forskjellene mellom folk flest og rikingene mindre. De rikeste 4000 tjente i snitt ti ganger så mye som en gjennomsnitts- arbeidstager. Så skjedde det noe.

Les også: Her bor landets rikeste

Les også: De 100 rikeste i fylkene

Ligner Storbritannia

Oljevirksomheten skapte nye millionærer og Finansmarkedet ble sluppet fri.

- Nå tjener de rikeste 40 ganger så mye som vanlige folk. Vi ligner nå mer på Storbritannia enn på Sverige når det kommer til hvor stor andel av inntekten de aller rikeste får, sier Aaberge.

Petter Stordalen sammen med kona Gunhild
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Sliter med fattigdomsmålet

Den rødgrønne regjeringen har som uttalt mål å redusere forskjellene i Norge.

– Det viser at det går godt i næringslivet. Og det er bra for Norge, sier finansminister Sigbjørn Johnsen, som også poengterer at regjeringen jobber hardt med å utjevne de forskjellene som er.

Johnsen sier de fortsetter arbeidet med å prøve å legge mest mulig skatt på finansnæringen – og at formuesskatten er kommet for å bli.

– Dessuten. Mye av forskjellene skyldes at vi la om skattesystemet slik at mer av formuene til de rikeste kom til syne, fortsetter Johnsen.

– Det forklarer en del av økningen i de rikestes inntekt, men det forklarer langt fra hele spranget. De rikeste har rykket fra, sier SSB-forsker Aaberge.