Cermaq i trøbbel i Chile

Det statseide norske havbrukselskapet Cermaq er i store vanskeligheter. Årsaken er sykdom i selskapets oppdrettsanlegg i Chile.

Oppdrettslaks.
Foto: Terje Marøy / SCANPIX

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen, som nå er i Chile, sier at en hel årsproduksjon av oppdrettslaks er ødelagt.

Drøftet i Chile

Han har drøftet saken med chilenske myndigheter, og mener det må gjøres omfattende tiltak for å møte utfordringene.

- Jeg har i møte med mine kolleger i Chile blant annet vært inne på dette temaet, og de er nå opptatt av erfaringene fra Norge og å sørge for å organisere laksesektoren slik at den blir mindre sårbar for sykdomsutbrudd i fremtiden, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen til NRK.

Det er fiskesykdommen ILA - infeksiøs lakseanemi - og lakselus som har rammet Cermaqs chilenske datterselskap Mainstream.

Sykdomsangrepene har ført til en kraftig nedgang i salget den siste tiden, og situasjonen i det statseide Cermaq gir grunn til bekymring, sier nærings- og handelsministeren.

-Det er en sykdom som vi har hatt sporadisk i Norge, men som gjør at en generasjon laks ikke kan omsettes eller bli solgt, sier Andersen.

Innvirkning på resultat

Børsnoterte Cermaq varslet i går at problemene i Chile vil få innvirkning på selskapets resultat i fjerde kvartal 2007.

Salget av laks falt fra 14.000 til 11.000 tonn og omsetningen av ørret ble redusert fra 3000 til bare 1000 tonn. I tillegg er prisene falt den siste tiden.

- Tett mellom mælene

Dag Terje Andersen slår fast at situasjon er uholdbar:

- I noen områder er det veldig tett mellom mælene, og det gjør at når du får sykdomsutbrudd, så er det vanskeligere å hindre at naboanlegget får den samme sykdommen. Derfor er det viktig at de norske selskapene jobber sammen med chilenske myndigheter for å unngå dette i fremtiden, sier Andersen.