Hopp til innhold

Cameron åpner for å frata grekerne én av fire EU-friheter

Storbritannias statsminister David Cameron er forberedt på å bryte med EUs regler og innføre strenge grensekontroller for grekere dersom Hellas forlater eurosonen.

David Cameron

Storbritannias statsminister David Cameron kan komme til å snu grekerne ryggen dersom Hellas forlater eurosonen. Han fryker det kan føre til en masseinnvandring til Storbritannia og vil stenge grensen for grekere.

Foto: JOHN THYS / Afp

Regjeringen i Storbritannia undersøker hvilke juridiske muligheter de har til å bryte med sine historiske forpliktelser nedfelt i EU-traktaten. Årsaken er at statsminister David Cameron frykter masseinnvandring av grekere dersom Hellas forlater eurosonen.

«De fire friheter» kan bli tre

– Jeg er forberedt på å gjøre det som trengs for å bevare et trygt Storbritannia, sterkt banksystem og en robust økonomi, sa David Cameron i Parlamentet denne uken. Det melder den britiske avisen the Guardian.

I tråd med EUs «fire friheter» kan varer, tjenester, kapital og personer bevege seg fritt mellom medlemslandene. David Cameron er på jakt etter juridiske smutthull som gir britene mulighet til å strippe grekere for retten til å bevege seg fritt dersom Hellas forlater eurosonen.

I Parlamentet bekreftet han at statsrådene er i gang med å utarbeide planer i forhold til en rekke mulige scenarier.

Rekordlav rente

Den europeiske sentralbanken (ECB) senket i dag renten til 0,75 prosent. Aldri tidligere har renten vært så lav. Den europeiske sentralbanken håper med det å bevare noe av optimismen som EU-toppmøtet i slutten av juni førte til.

Da ble de 17 medlemslandene enige om å åpne for at både kriserammende banker og land med ellers sunne finanser i eurosonen kan få direkte hjelp fra EUs krisefond.

SAMARAS - STOURNARAS

Statsminister Antonis Samaras og finansminister Yiannis Stournaras gikk raskt i gang med pliktene etter edsavleggelsen i presidentpalasset i dag.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Troikaen gransker Hellas

Den såkalte troikaen med eksperter fra EU, Den europeiske sentralbank (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) gikk i dag i gang med å granske den greske økonomien. Først ut var et møte med den nyvalgte statsminister Antonis Samaras og finansminister Yiannis Stournaras.

Det er ventet at ekspertenes arbeid med å se den nyvalgte greske regjeringen i kortene vil ta flere uker, men at presset for iverksettelse av lovede reformer vil være sterkt fra dag en.

Hellas EU

Den såkalte troikaen med eksperter fra EU, Den europeiske sentralbank (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) gikk i dag i gang med å granske den greske økonomien.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

Reformarbeidet troikaen krever som vilkår for milliardlånene har praktisk talt stått stille de siste månedene. Etter to valg i mai og juni fikk Hellas endelig en ny regjering ledet av Antonis Samaras, fra valgvinneren Nytt demokrati.

Ønsker ikke å snu grekerne ryggen

Det var et spørsmål fra Keith Vaz i det britiske arbeiderpartiet som avslørte at David Cameron er rede til å stenge grekerne ute dersom krisen blir komplett. Men statsministeren understreket samtidig at han håper det ikke vil bli nødvendig.

– Jeg håper vi ikke vil havne i den situasjonen, men etter hva jeg har forstått åpner jussen for en slik løsning dersom det er spesielt store belastninger involvert, svarte David Cameron.

Statsministeren understreket at man må forberede seg på alle mulige utfall i krisen, men håper å slippe å sette kroken på døren for grekerne.