Bytter ut 6,5 milliarder sedler

Den er verdens mest populære pengeseddel, og den mest forfalskede. Nå kommer 100-dollarseddelen i ny design, to og et halvt år forsinket.

100-dollarsedler

Store mengder 100-dollarsedler ligger i bunker i Bureau of Engraving and Printing i hovedstaden Washington D. C.

Foto: Mark Wilson/Getty Images/ / AFP

Ben Bernanke

Sjefen for Federal Reserve, Ben Bernanke.

Foto: JASON REED / Reuters

Når USA endrer design på 100-dollarseddelen skjer det ikke i liten målestokk.

Seddelen, med portrett av Benjamin Franklin, er verdens mest universelle betalingsmiddel.

– Våre beregninger er at opptil to tredeler av alle 100-dollarsedler er i sirkulasjon utenfor USA, sier sjefen for den amerikanske nasjonalbanken, Ben Bernanke.

Det finnes i dag rundt 6,5 milliarder av de gamle 100-dollarsedlene ute i sirkulasjon.

Omregnet til norske kroner utgjør sedlene rundt 3846 milliarder i kontanter.

8. oktober starter etter planen utskiftingen av dagens sedler med en ny og sikrere versjon.

Måtte kaste sedler for 650 millioner

De nye sedlene er allerede over to og et halvt år forsinket. Etter planen skulle de blitt tatt i bruk i februar 2011. Da førte problemer med trykkingen til at det hele måtte utsettes.

En del av de 1,1 milliom sedlene, til en verdi av over 650 millioner norske kroner, manglet trykkfarge på små partier av sedlene.

Dermed måtte alle sedlene makuleres, og nye trykkemetoder prøves ut.

Nå er de nye sedlene klare og blir sendt ut fra 8. oktober av. De gamle vil imidlertid fortsatt være gangbare, og vil trolig være i omløp i mange år fremover.

Artikkelen fortsetter under bildet.

100-dollarsdeler

En bunke av de nye 100-dollarsedlene som slippes på markedet 8. oktober.

Foto: Mark Wilson/Getty Images / AFP

Skal være vanskeligere å forfalske

Fordi 100-dollarseddelen brukes over hele verden, og i stor grad i kriminell virksomhet, er den spesielt ettertraktet blant falskmyntnere.

– Det er utvilsomt en av de mest verdifulle sedlene å forfalske, sier Ben Mazzotta, en pengeekspert ved Tufts University til CBS.

Den nye seddelen skal være langt vanskeligere å forfalske enn den gamle.

Blant annet har den nye seddelen et blått bånd vevet inn i midten av seddelen. Det blå båndet har motiver som beveger seg når seddelen blir vippet til side.

Det er ingen tvil om det er mye vanskeligere å forfalske den nye enn den gamle seddelen. For hvert år som går blir det lettere å forfalske de gamle sedlene, sier Ben Mazzotta.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Falske 100-dollarsedler

En politioffiser undersøker en falsk 100-dollarseddel under en pressekonferanse i Perus hovedstad Lima 17. august 2012.

Foto: Karel Navarro, File / AP

Peru storprodusent av falske sedler

Peru har nå overtatt rollen som verdens største produsent av falske dollarsedler fra nabolandet Columbia.

I løpet av det siste tiåret er 103 millioner dollar i falske sedler, som er produsert i Peru, blitt konfiskert. Nesten halvparten er konfiskert i løpet av årene siden 2010.

Lederen for det peruanske politiets svindelavdeling, Segundo Portocarrero, sier at forfalskerne kan ha en netto fortjeneste på 20.000 dollar for hver 100.000 dollar i falske sedler.

– Det er mye mer profitabelt enn kokain, sier et medlem av det peruanske politiets svindelavdeling til nyhetsbyrået Ap.

Arresterte 13-åring med 700.000 dollar

100-dollarseddel

To tredeler av verdens 100-dollarsedler befinner seg utenfor USA. Her undersøker en pengeveksler i den indonesiske hovedstaden Jakarta en av de tradisjonelle sedlene, med bilde av Benjamin Franklin.

Foto: Adek Berry / AFP

Politiet i Peru arresterte nylig en 13-åring på gata i Lima med 700.000 dollar i falske dollar- og eurosedler.

Etter at han ble arresterte viste han politiet til et hus der han og andre gjorde arbeidet med detaljene på de falske sedlene.

Oberst Segundo Portocarrero sier at han ble målløs av evnene til 13-åringen da han stakk en tynn sikkerhetsstripe i plastikk inn i en 100-dollarseddel.

Ekspertene sier at de peruanske falskmyntnerne utmerker seg ved å lage spesielt gode detaljer, ved at de ikke bare trykker de falske sedlene, men også gjør små endringer etterpå for å lure brukerne.

– Når en seddel er trykket setter de fem personer på den og gjør små endringer, små detaljer som øker kvaliteten, sier en representant for Secret Service ved den amerikansk ambassaden i Lima.

8. oktober blir de nye sedlene sendt ut i verden. Da starter falskmyntnerne, i Peru og andre steder, arbeidet med å finne ut hvordan de skal knekke den nye koden.