Byggebransjen: – Vi er ikke bekymret

Tall fra Boligprodusentenes Forening viser at igangsettingen av boliger i 2013 ligger 6,1 lavere enn i 2012. Men utbyggerne er ikke like bekymret som fagforeningen.

Nye leiligheter bygges i Nydalen

Nye leiligheter bygges i Nydalen i Oslo. Eiendomsmeglerbransjens Boligprisstatistikk viste at prisen for nye boliger faller mest i november 2013.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I fjerde kvartal falt salget av nye boliger med hele 33,7 prosent. I Oslo synker boligsalget med hele 47 prosent.

– Fjerde kvartal var veldig stille på salgssiden. Jeg var bekymret i november, men det er jeg ikke lenger. Våre analyser peker mot at markedet er i ferd med å snu, sier Baard Schumann, administrerende direktør i Selvaag Bolig.

Boligprodusentenes Forening har uttrykt bekymring for igangsettingen av boliger fremover dersom det dårlige boligsalget fortsetter.

– Kommer dere til å utsette nye byggeprosjekter?

– Vi får våre inntekter når vi ferdigstiller prosjekter, så vi ønsker heller å fremskynde våre prosjekter enn å utsette. Vi økte igangssetting av nye prosjekter i fjor med 25 prosent, sier Schumann.

– Ingen prosjekter utsatt

Baard Schumann

Baard Schumann er trygg på at selskapet klarer å selge alle sine boliger.

Foto: Selvaag bolig
Kjell Kvarekvål, markedsdirektør i JM.

Kjell Kvarekvål tror det vil bli en stødig utvikling i salg av nye boliger fremover.

Foto: Privat

Utbyggerselskapene Selvaag Bolig og JM forteller NRK at ingen av deres boligprosjekter har blitt utsatt av frykt for de dårlige salgstallene.

– Vi ser at salgsprosessen krever litt lengre tid og det kreves mer innsats per boligenhet for å få et salg. Det går tregere, men det er liv i markedet, sier Kjell Kvarekvål, markedsdirektør i JM.

– Vi hadde en visningshelg den 12. jan. Visning for 20 prosjekter og rundt 400 mennesker kom på visningene. Det er bevis på at det er absolutt kjøpere i markedet, sier Kvarekvål.

I 2013 satte Selvaag Bolig i gang med å bygge 1083 boliger. Direktøren sier selskapet ønsker å være i forkant av markedet.

– Når bruktmarkedet tømmer seg for boliger, og folk fatter mer interesse for nybygg, vil vi stå klare med ferdige prosjekter, sier Schumann som ikke er bekymret for at de nye boligene skal stå usolgt.

– Lettere å selge ferdige boliger

Selvaag Bolig krever et forhåndssalg 60 prosent før de begynner byggingen av nye prosjekter. I byggeprosjektene som er under konstruksjon, er 80 prosent av leilighetene allerede solgt, opplyser Schumann.

– Hva om resterende 20 % ikke blir solgt på grunn av det trege markedet?

– Det er lettere å selge boliger som er i ferd med å ferdigstilles, enn de som ikke er påbegynt. Folk vil heller kjøpe bolig med overtakelse innen noen måneder, enn å måtte vente i to år.

– Dersom de resterende 20 % ikke blir solgt, da kan vi leie de ut i påvente av et bedre salgsmarked. Det er som er mer usikkert er om vi kommer til å selge nok boliger for å komme i gang med nye prosjekter, sier Schumann.