Bush kan redde bilindustrien

Det hvite hus sier de vurderer å steppe inn for å redde den kriserammede bilindustrien i USA.

George W. Bush
Foto: TIM SLOAN / AFP

Senatet vraket i natt forslaget om krisehjelp til den amerikanske bilindustrien, som er på konkursens rand.

Les: Senatet vraket krisepakken

Pakken på 100 milliarder kroner skulle redde de tre bilgigantene General Motors, Chrysler og Ford mot at disse gikk med på omfattende lønnskutt.

Men fagorganisasjonen United Auto Workers sa nei til kravet, og forsøket på å forhandle fram et tverrpolitisk kompromiss mislyktes.

- Vurderer andre tiltak

Dana Perino, talskvinne i Det hvite hus

Dana Perino.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

Dana Perino, som er talskvinnen til Det hvite hus, har sendt ut en pressemelding der hun kritiserer Kongressen for ikke å ha kommet til enighet om krisepakken, som president Bush støttet.

- Det er skuffende at Kongressen ikke klarte å godkjenne forslaget til tross for at passende og effektive forslag for å hjelpe og restrukturere bilprodusenter i krise fikk flertall i begge hus, sier Perino.

General Motors og Chrysler har ifølge New York Times så dårlig økonomi at de kan risikere å gå konkurs innen slutten av måneden.

Les: General Motors vurderer konkurs

- På grunn av den svake tilstanden til amerikansk økonomi vil vi vurdere andre tiltak hvis nødvendig, inkludert bruk av TARP-programmet, for å hindre en kollaps i bilindustrien, sier Perino.

TARP står for Troubled Assets Relief Program, og er den største delen av den nasjonale krisepakken på 700 milliarder dollar, som ble vedtatt i oktober.

Les: Krisepakken er vedtatt

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi.

Foto: Evan Vucci / AP

- Kan rasere økonomien

Etter at Senatet ikke klarte å komme til enighet, oppfordret lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, Bush-administrasjonen til å hjelpe bilprodusentene, samtidig som hun kritiserte republikanerne i Senatet.

- Konsekvensene av republikanernes mangel på handlekraft kan rasere økonomien vår, og skade arbeidere og bilindustrien hvis ikke presidenten øyeblikkelig ber finansminister Henry Paulson om å utforske andre muligheter for kortsiktig finansiell hjelp, sier Pelosi.

Video nsps_upload_2008_12_12_8_7_29_2.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Senatet sa nei til bilindustrien