NRK Meny
Normal

Slaktes av opposisjonen

Opposisjonen mener regjeringen svikter de store oppgavene, gir liten trøst for fattige, og at forslaget til statsbudsjett er en skandale for forskningen.

Kristin Halvorsen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Kritikken fra opposisjonen er nådeløs etter at regjeringen presenterte sitt forslag til statsbudsjett for neste år i formiddag.

 - Den rødgrønne regjeringen er verdens heldigste med stor skatteinngang, likevel svikter de, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Ville kuttet bistandspenger

Selv ville hun kuttet i både bistanden og landbruksoverføringene, og økt bunnfradraget. Solberg mener regjeringen ikke har klart å rette opp hvileskjæret fra forrige års budsjett, og synes budsjettet svikter de store oppgavene.

- Regjeringen prioriterer ikke å sikre fortsatt vekst gjennom å satse på forskning og utdanning. Jeg ville ha satset mer på forskning om jeg satt i regjering, sier Solberg.

Og hun får støtte av Venstre-leder Lars Sponheim. Han kaller budsjettet en skandale for forskningsmiljøene her i landet.

- Djupedal er barnehageminister, og ikke kunnskapsminister, sier Sponheim.

Regjeringens økte overføringer til forskning imponerer ham ikke.

- De tar en liten sats, men faller ned på kulen, sier han.

Venstrelederen synes ikke klimatrusselen tas alvorlig nok, og mener regjeringen bløffer gründere og selvstendig næringsdrivende.

Bekymret for sykehus og fattige

Heller ikke Frp-leder Siv Jensen er fornøyd, og sier at både sykehusene og fattige faller fullstendig igjennom i regjeringens forslag til statsbudsjett.

- De fattige har ingenting å trøste seg med. Man kan ikke kreve at minstepensjonister må begynne å jobbe for å overleve, sier hun.

Jens Stoltenberg svarer imidlertid at fattige nordmenn vil klare seg bra med regjeringens utkast.

- Kjøpekraften til minstepensjonistene økte i år, og vil fortsette å øke neste år. Å avskaffe all fattigdom en gang for alle er en krevende oppgave, sier han.