NRK Meny
Normal

Brudd også i kommunene

Det er brudd også i lønnsforhandlingene for de kommuneansatte. LO Kommune, YS-K, UNIO og Akademikerne forlot forhandlngsmøtet i dag kl. 14.

Kommuneoppgjør

Forhandlingsleder i Kommunenes Sentralforbund (KS), Olav Ullern, forhandlingsleder i YS Kommune Gunn Olander og Helga Hjetland fra UNIO (t.h.) da kravene ble lagt fram.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Tre timer tidligere brøt organisasjonene forhandlingene med staten.

Det betyr at lønnsoppgøret i stat og kommune går til Riksmeklingsmannen.

Meklingsmannen har frist til 23. mai for å hindre storkonflikt.

- Faren for streik er stor, sier Arne Johannesen i UNIO.

Han mener meklingsmannen får en vanskelig jobb.

- Uakseptabelt

KS vil gi de ansatte i kommunene det samme som de privatansatte fikk i meglingen mellom LO og NHO i begynnelsen av april, men det er ikke nok.

- Tilbudet fra KS er uakseptabelt, sier lederen i Fagforbundet, Jan Davidsen.

- KS har ikke respondert på kravet om en lavlønnsgaranti, at det skal gis uttelling for formal- og realkompetanse, tiltak for likelønn, pensjon og etter- og videreutdanning, sier Davidsen i en pressemelding.

Han håper på en løsning i meglingsrunden.

LO kommune representerer rundt 200.000 kommuneansatte.

- Trenger et løft for lektorene

Akademikerne som har 15.000 medlemmer i kommunene, brøt også i dag.

De sier det er KS' altfor dårlige tilbud til lektorene og mangel på fremdrift i AFP-spørsmålet som er årsaken til bruddet.

- Vi trenger et skikkelig lønnsløft for lektorene for å løse den rekrutteringskrisen skolen er midt oppe i, sier forhandlingsleder Lle Jakob Knudsen på Akademikernes nettside.

Overrasket

KS synes de har strukket seg meget langt, og forhandlingssjef Per Kristian Sundnes sier i en pressemelding at det er overraskende at motparten brøt.

Om AFP sier han at det for mange usikre momenter til at de kan ferdigstille en AFP-ordning på en ansvarlig måte allerede under årets forhandlinger.